EU's udenrigsministre har på deres møde i Bruxelles besluttet at indføre sanktioner mod 21 navngivne personer fra Rusland og Krim-halvøen. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Det drejer sig om indrejseforbud i EU og indefrysning af økonomiske aktiver.
Sanktionerne rettes mod personer med forbindelse til søndagens folkeafstemning på den ukrainske halvø Krim, hvor beboerne stemte for at blive indlemmet i Rusland, fordi afstemningen ifølge EU var ulovlig.
Merkel i svær situation
Ministrene er blevet enige om sanktionerne på trods af, at mange af de deltagende lande har interesser, der har påvirket forhandlingerne.
Blandt andet har Tyskland stået i en svær position, fordi mange tyske virksomheder handler med Rusland.
- Der har været et stort pres på den tyske kansler Angela Merkel for, at det her ikke skulle udvikle sig til en handelskrig, forklarer DR's EU-korrespondent Niels Kvale.
Alligevel har Angela Merkel været ganske klar i mælet, og retorikken har været hårdere, end man tidligere har hørt fra tyske kanslere.
Russiske millioner
Også Storbritannien er nødt til at tage højde for russiske interesser i England og omvendt, da specielt Londons økonomi i høj grad er afhængige af investeringer fra russiske rigmænd.
Frankrig, Italien, Polen og flere andre EU-lande har også økonomiske relationer med Rusland, og en stor del af de europæiske lande importerer olie og gas fra Rusland. Alligevel har der til udenrigsministermødet været en forståelse af, at man har været nødt til at sende et signal til Rusland, forklarer Niels Kvale.
- Der er en følelse af, at det måske er den alvorligste situation, EU har skulle tage stilling til siden murens fald, siger han.
Lidegaard: Ville gerne puste mere til Putin
Den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R) mener, at listen med de 21 navne på russere og Krim-borgere er et godt udgangspunkt, men han havde gerne set, at listen ville puste den russiske præsident Vladimir Putin mere i nakken.
- Der er mange folk desværre, som har været involveret i det her. Og det er også klart, at jo højere op man kommer i hierarkierne, jo mere ondt gør det på Putin selv. Jeg kunne godt se for mig, at vi kom højere op, og at der var kommet flere navne på den liste, siger Lidegaard til Ritzau.
Han understreger dog, at det vigtigste er, at EU sender et signal om, at man er klar til at udvide listen, hvilket nok vil give genlyd i Moskva.
13 russere og otte fra Krim
På sanktionslisten er der ifølge Lidegaard ledende parlamentarikere, chefer for militæret og toppolitikere på Krimhalvøen.
Ifølge flere kilder er der tale om 13 russere, heriblandt tre militærfolk og otte Krim-borgere, men den præcise fordeling er ikke meldt officielt ud.
Navnene på de sanktionsramte personer ventes først offentliggjort, når sanktionerne træder i kraft senere mandag eller tirsdag.