DR-reporter på Krim: Folkeafstemningen er én stor kulisse

Udadtil ligner afstemningen om Krim en regulær valghandling. Det er spil for galleriet. For russerne har for længst overtaget, siger DR's udsendte.

Søndag er en afgørende dag for Krim-halvøens borgere. Det endelige valgresultat forventes at foreligge mandag morgen. (Foto: © Baz Ratner, Scanpix)

- Jeg kan stå lige her og se valgresultatet, fortæller DR's udsendte reporter Thomas Ubbesen fra et valgsted i hovedbyen Simferopol på halvøen Krim.

Folkeafstemningen om Krims fremtidige tilhørsforhold har været i gang siden i morges.

Thomas Ubbesen kan se ned i de opstillede stemmebokse, som er gennemsigtige, så alle har frit udsyn til, hvor vælgerne har sat deres kryds.

Ikke én har sagt ja til at være en del af Ukraine, og det er meget sigende for folkeafstemningen.

Den er reelt set én stor kulisse, hvor resultatet allerede er givet på forhånd, forklarer Thomas Ubbesen.

- Alle ukrainerne, Krimtatarerne og andre minoriteter har boykottet afstemningen, fordi de anser det hele for svindel. Der er også mange veluddannede russere, som ikke møder op i dag, siger han.

Kan ikke stemme nej til Rusland

Ved afstemningen har folk reelt set ikke et valg mellem at tilhøre Ukraine eller Rusland. De bliver således bedt om at svare på et af to spørgsmål:

'Støtter du Krims genforening med Rusland som medlem af den russiske føderation?'

Eller

'Støtter du genoprettelsen af Krims forfatning fra 1992 og Krims status som en del af Ukraine?'

- Bundlinjen er, at man ikke har mulighed for at fortsætte med at være en del af Ukraine. At Krim skal ind under en forfatning fra 1992 med øget selvstyre er ikke et reelt valg. Der er kun mulighed for at stemme sig ind i Rusland, siger Thomas Ubbesen.

Ikke uvildige valgobservatører

På overfladen ligner valget et hvilket som helst andet valg i et demokratisk land, fortæller han.

Der er valgtilforordnede, stemmebokse med forhæng, hvor folk sætter deres kryds, og stemmeoptællere. Og 135 udenlandske observatører fra 23 lande, der skal holde øje med valgsnyd.

Men Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) deltager ikke, fordi OSCE opfatter afstemningen som værende i strid med den ukrainske forfatning.

Ifølge Thomas Ubbesen er der valgobservatører fra vestlige lande på Krim. De kommer dog fra små mærkværdige partier og er inviteret af Rusland. På et pressemøde lørdag klappede russiske journalister, hver gang observatørerne sagde noget positivt om Rusland, fortæller han.

'Tragisk joke'

Valgbegivenheden er i virkeligheden en 'tragisk joke', siger Thomas Ubbesen. Ingen gør oprør over valget. For det er kun etniske russere eller pro-russiske indbyggere, der er dukket op.

Alle har de forskellige bevæggrunde for at sige ja til at blive ægte russere. Mens nogle gennem de russiske medier er blevet overbevist om, at Ukraine ledes af fascister, er andre store beundrere af præsident Vladimir Putin.

- En mand fortalte mig, at han stemmer ja til Rusland, fordi landet leverer bedre sportsresultater. Han var selv sportsmand og vil gerne tilhøre et land, der vinder mange medaljer ved OL, fortæller Thomas Ubbesen.

- Det hele foregår i god ro og orden. Folk kommer ind, får deres stemmeseddel, sætter så kryds ved Rusland og går igen.

Krim er pacificeret

Heller ikke uden for valgstederne er der optræk til uroligheder og protester. Ingen tør protestere, da russisk-indstillede militser og kosakker kontrollerer gaderne bevæbnet med køller og piske.

- Undertrykkelsesapparatet er på plads overalt, så det er ikke længere muligt at gøre modstand. Nogle håber fortsat, at det internationale samfund vil gribe ind og lave om på det her. Men det virker ikke særlig realistisk lige nu, lyder det fra Thomas Ubbesen.

- Krim er pacificeret og under russisk kontrol, og så skal man ikke stikke snuden for langt frem, siger han.

Ifølge Ukraines fungerende forsvarsminister er der nu op mod 22.000 russiske soldater på Krim, skriver Ritzau.