Tyskerne har hidtil været et af de mere tilbageholdende lande, når det kommer til at sanktionere Rusland for deres offensiv på Krim-halvøen i Ukraine.
Tyskland har advokeret for en diplomatisk løsning, men noget tyder på, at Europas største økonomi er ved at skifte kurs.
- Hvis Rusland ikke sætter sig til forhandlingsbordet i de kommende dage, så vil EU's udenrigsministre vedtage nye sanktioner på mandag, sagde kansler Angela Merkel torsdag i en tale til det tyske parlament.
Merkel indtager rolle som Vestens talsmand
Sanktionerne drejer sig om indrejseforbud og indefrysning af konti og ifølge DR's tysklands-korrespondent Michael Reiter i Berlin, skal det ses som en skarp advarsel til Rusland.
- Det sender to vigtige signaler. Det første er, at EU er ved at miste tålmodigheden med Putin - og er villig til at skrue bissen på.
- Det andet er, at Merkel nu overtager stafetten fra USA's præsident Obama - som Vestens frontfigur i Ukraine-krisen, vurderer han.
Putin udtrykker villighed til at forhandle
Måske har Merkels trusler allerede virket. Ruslands præsident Vladimir Putin udtrykte i hvert fald for første gang villighed til at forhandle i en udtalelse torsdag eftermiddag.
- Vi må sammen tænke over, hvordan vi håndterer forholdet med vore partnere og venner i Ukraine og med vore partnere i Europa og USA, siger den russiske præsident ifølge nyhedsbureauet Interfax.
EU har igennem nogen tid forsøgt at få Putin i dialog, men hidtil uden resultater.
- Tyskland har bedre bånd til Rusland - og har også mere på spil end USA. Dermed er Angela Merkel nok den bedste til at løse krisen, siger Michael Reiter.