Ekspert: Muligt for passagerfly at forsvinde fra radar

Det forsvundne passagerfly fra Malaysia kan i realiteten være forsvundet fra radardækning, vurderer ekspert.

Eftersøgningen af passagerflyet MH370 fra Malaysia Airlines, som er specielt vanskelig i nattetimerne, foretages nu med deltagelse af mindst 42 skibe og 35 fly fra lande i Sydøstasien samt Australien, Kina, New Zealand og USA. (Foto: © DR, DR)

Det er muligt for et fly at forsvinde fra de overvågende radarskærme, som det kan have været tilfældet med passagerflyet MH370 fra Malaysia Airlines, der forsvandt natten til lørdag dansk tid på vej fra Kuala Lumpur til Beijing.

Hvis det malaysiske passagerfly har været uden for det, der kaldes primær radardækning, så kan det i realiteten være forsvundet.

Det er vurderingen hos Kim Foged, der er leder af den afdeling i Insero Software, som til daglig arbejder med ATM-systemer (Air Traffic Management) til flyindustrien.

- I princippet arbejder man i flyindustrien med flere forskellige radarteknologier. Den teknologi, som de fleste identificerer sig med, er en primær radar.

- Den sender noget energi ud i luften, der derefter rammer et eller andet objekt, som slår tilbage. På den måde kan man måle, hvor objektet befinder sig, siger Kim Foged.

På herrens mark

Malaysia har udvidet eftersøgningen og søger nu i en radius på 185 kilometer omkring det punkt, hvor flyet forsvandt fra radarskærmene i Det Sydkinesiske Hav lørdag.

Flere internationale medier beretter, at flyet har skiftet kurs og er fløjet flere hundrede kilometer i den stik modsatte retning, før det forsvandt fra radaren.

En unavngiven kilde i Malaysias militær sagde imidlertid tirsdag, at flyet kan være lokaliseret. Via radar skal passagerflyet være sporet til Malaccastrædet, som ligger mellem Malaysia og Sumatra - stik modsat flyets rute.

En ikke-militær kilde sagde imidlertid, at denne teori er en af flere, som myndighederne arbejder med.

Danske Kim Foged forklarer, at de primære radarer har en dækning, som er begrænset af den energi, de sender ud, hvor store de enkelte objekter er, og hvor gode de er til at reflektere energien.

- Hvis man er uden for den primære dækning, så kan man i princippet forsvinde, siger Kim Foged.

Afhængig af transponder i flyet

Det er muligt, fordi den anden type radar, der normalt bruges til sporing af flyene, den sekundære radar, er afhængig af en transponder oppe i flyene.

Den sekundære radar sender også et signal ud i luften, men i stedet er det transponderen, der svarer med en given kode.

Koden får man derefter sendt tilbage, så man ved, hvor flyet befinder sig, forklarer Kim Foged.

- Hvis den transponder ikke svarer, så er man i virkeligheden på herrens mark, hvis ikke man er inden for den primære radardækning. Og derfor er det muligt for et passagerfly at forsvinde fra radarskærmene, siger han.

Fly 'forsvinder' dagligt

Kim Foged kan fortælle, at vi dagligt ser fly forsvinde fra radardækningen, når de flyver fra Europa til USA.

- Lige så snart, at man flyver ud af irsk luftrum, så er man i princippet væk fra radarovervågningen, indtil at man nærmer sig canadisk luftrum, forklarer han.

I forhold til Malaysia Airlines-flyet tør Kim Foged ikke give noget andet bud, end at der må være sket et eller andet med flyet, så det simpelthen er forsvundet.

Eftersøgningen, som er specielt vanskelig i nattetimerne, foretages nu med deltagelse af mindst 42 skibe og 35 fly fra lande i Sydøstasien samt Australien, Kina, New Zealand og USA. Japan siger, at det også har et fly på vej til området.

/ritzau/