Nato overvåger nu Polen og Rumæniens grænser. Den vestlige alliance har indsat såkaldte Awacs overvågningsfly over de to lande, oplyser man i Nato-hovedkvarteret i Bruxelles.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Awacs-flyene kan betegnes som flyvende kontroltårne med radar, der kan se mange kilometer frem. Herved får Nato et billede af, hvad der foregår i luftrummet omkring uroplagede Ukraine.
- Flyene skal styrke alliancens beredskabsmæssige opmærksomhed på situationen, siger en anonym talsmand for alliancen uden at henvise direkte til krisen omkring Ukraine og tiltagende spændinger mellem Vesten og Rusland, skriver Ritzau.
Ikke en provokation til russerne
Ifølge Kristian Søby Kristensen, der er seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet har Nato to formål med at sende overvågningsflyene på vingerne.
Dels ønsker alliancen at kunne kontrollere luftrummet omkring Ukraine, dels sender de et politisk signal til Natos østeuropæiske medlemslande om, at man tager deres bekymring over uroen i Ukraine alvorlig.
- Det skal mere ses som et forsikringssignal indadtil end som en optrapning af konflikten udadtil. Selv om russerne godt kan læse det som en provokation, så er der en væsentlig pointe i, at det er Awacs-fly, hvis formål er at overvåge luftrummet, siger han.
Frygter russisk overtag
Kristian Søby Kristensen forklarer, at lande som Rumænien, Polen samt de baltiske lande frygter, at 'det bliver deres tur næste gang'. At en eventuel politisk krise bliver udnyttet af Rusland til at underminere deres selvbestemmelse, på samme måde som Rusland har gjort sig til en stor del af den ukrainske konflikt.
- Frygten skal ses i et længere historisk perspektiv. Landene ser Rusland som en udfordring i kraft af dets størrelse og historie. De er bange for at blive fanget mellem Øst- og Vesteuropa og er nervøse for i det hele taget igen at falde ind under russisk interessesfære.
Ukraine får ingen militær bistand
Men i virkeligheden er der ikke nogen, der har noget at frygte, vurderer seniorforskeren. For de er medlemmer af Nato, og det afskrækker russerne fra at blande sig yderligere i regionen.
- Nato viser (med Awacs-flyene i luften, red.) over for sine østeuropæiske medlemslande, at alliancen gælder, og de behøver ikke være bange for russerne. Det her er ikke en hjælp til Ukraine. Man har gjort klart, at ukrainerne ikke skal forvente militær bistand, fordi de ikke er medlemmer, forklarer Kristian Søby Kristensen.
I disse dage er verdens øjne rettet mod halvøen Krim, hvor prorussiske soldater og bevæbnede mænd har taget kontrollen. Den regionale regering har erklæret, at området skal være russisk. Det skal befolkningen med et stort russisk flertal på halvøen stemme om på søndag.