ANALYSE Verden venter på Merkel i Ukraine-krise

Mens Rusland og USA rasler med sablerne, vokser forventningerne til Tyskland som mægler i konflikten, skriver DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

Den tyske kansler er svær at få øje på i debatten om Ukraine. Men det betyder ikke, at hun er fraværende, skriver Michael Reiter. (Foto: © LAURENT DUBRULE, Scanpix)

"Hvor er Merkel?"

Sådan lyder efterlysningen fra tv-stationen CNN's sikkerhedsekspert Jim Sciutto på Twitter. Han kalder Tysklands tavshed i Ukraine-krisen "øredøvende".

For mens andre af verdens førende nationer bruger store bogstaver til at kritisere den russiske præsident Vladimir Putins fremfærd på Krim, så virker den tyske kansler forsagt, ja nærmest fraværende.

Og det på et tidspunkt, hvor forventningerne til Tyskland vokser dag for dag.

Ikke alene har tyskerne lovet, at de vil være mere aktive i international sikkerhedspolitik. De har også fremragende forudsætninger for at mægle mellem Rusland, Ukraine og den vestlige verden.

- Tyskland kan komme til at spille en vigtig rolle i en fase, hvor vi ikke selv kan gøre så meget, fordi vores forhold til Rusland er så belastet, vurderer Fiona Hill, senioranalytiker for den amerikanske tænketank Brookings.

Tætte bånd

For Tyskland og Rusland er knyttet tæt sammen af historiske og økonomiske bånd:

Sovjetunionen var det kommunistiske Østtysklands mægtige storebror - og de kulturelle bånd har overlevet Murens fald.

Flere tyske kanslere har haft gode forbindelser til sovjetiske og russiske ledere: Willy Brandt til Leonid Bresjnev, Helmut Kohl til Mikhail Gorbatjov og Boris Jeltsin, Gerhard Schröder til Vladimir Putin.

Angela Merkel og Putin er ikke hinandens største fans. Men Merkel er opvokset i Østtyskland - hun kender russernes verdenssyn. Og så taler hun godt russisk, mens Putin - tidligere KGB-agent i Østtyskland - taler flydende tysk. De to forstår altså hinanden.

Dertil kommer de økonomiske bånd:

Tyskland er en af Ruslands vigtigste samhandelspartnere. Omkring 6.000 tyske virksomheder er aktive i Rusland. Samtidig aftager tyskerne godt en fjerdedel af russernes naturgas.

De to lande har med andre ord brug for hinanden - og burde have brug for, at der er ro og politisk stabilitet i det geografiske nabolag: Ukraine.

Kølige kansler

Så hvor er Merkel?

Svaret er, at den tyske kansler i meget høj grad er til stede i konflikten. Men hun sidder ikke på den første hest, når kavalleriet rykker ind.

Angela Merkel har en forskerbaggrund som fysiker. Det ligger til hendes personlighed, at hun ser udfordringer som en forsøgsopstilling. Hun analyserer og afventer, før hun bliver aktiv. For hvis hun handler hurtigt og uovervejet, kan opstillingen måske eksplodere. Sådan er hendes politikstil.

Så mens USA rasler med sablerne, skruer Merkel på knapperne - køligt og pragmatisk. Hun telefonerer løbende med USA's præsident Barack Obama, og hun har haft mindst tre lange samtaler med Vladimir Putin.

Diskret diplomati

Vi ved ikke, hvad de har snakket om. Men vi kan gå ud fra, at Merkel har trukket på de tysk-russiske bånd. Hun har formentlig draget nytte af sit indgående kendskab til russernes mentalitet og verdenssyn.

I det verdenssyn er Ukraine en del af Ruslands kulturelle og politiske sfære. Det er så at sige Putins forhave, hvor flere vestlige politikere nu står og protesterer. Det tirrer den russiske bjørn, og det ved Merkel.

Så hun bliver hjemme i kanslerhovedkvarteret og driver diskret diplomati. Indtil videre har hun overtalt Vladimir Putin til at starte forhandlinger om en kontaktgruppe, der skal løse krisen.

Verden venter med andre ord på en tysk kansler, der allerede er i fuld gang med at opfylde forventningerne.

Men hun gør det, som hun plejer - velovervejet og uden brug af store bogstaver.