OVERBLIK Her er Vestens trusler over for Rusland

Fra flere sider trues Rusland med sanktioner og der er allerede taget konkrete skridt mod landet.

Ruslands præsident Vladimir Putin trues af sanktioner fra flere sider, og især USA har allerede iværksat konkrete tiltag for at ramme russerne økonomisk.

Russiske tropper er fortsat til stede på Ukraines Krim-halvø og selvom det endnu ikke er kommet til kampe mellem russiske og ukrainske styrker, fordømmer Vesten i utvetydige vendinger den russiske offensiv.

Fra flere sider er der nu meldinger om sanktioner over for Rusland i et forsøg på at ramme landet økonomisk og dermed presse præsident Vladimir Putin til at trække sine tropper ud.

USA

Ingen har været mere aktive med sanktioner over for Rusland end USA, der allerede har taget konkrete skridt. Amerikanerne har stoppet alle militære aktiviteter med Rusland og har også indstillet samtaler om handel og investeringer.

USA's præsident Barack Obama udtrykte på et pressemøde i sidste uge stor bekymring over den russiske offensiv og har allerede taget flere skridt for at straffe russerne. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

Der er desuden taget diplomatiske skridt som at indstille forberedelserne til G8-mødet i dden russiske vinter-OL-by Sochi og tilbagetrække den amerikanske delegation fra handicap-OL i samme by.

De helt tunge økonomiske sanktioner arbejder USA stadig på og de forventes ifølge CNN at være meget tæt på at blive sat i værk. De skulle angiveligt være målrettet topfolk i den russiske regering og militær, mens russiske virksomheder i første omgang ser ud til at slippe.

EU

EU har ikke været lige så klar i mælet omkring sanktioner som USA. Der er dog truffet aftale om at stoppe forhandlinger om visumliberalisering og en ny økonomisk aftale med Rusland.

USA's præsident Barack Obama udtrykte på et pressemøde i sidste uge stor bekymring over den russiske offensiv og har allerede taget flere skridt for at straffe russerne. (Foto: © John Thys, Scanpix)

Unionens udenrigsministre mødtes mandag aften for at diskutere mulighederne, men landene er splittede. Ifølge CNN er især Frankrig og Tyskland indstillede på at forsøge med diplomatiske løsninger, før man griber til sanktioner.

Nato

Det militære samarbejde Nato har tidligere meldt meget klart ud, at de står bag Ukraine og vil støtte landet, hvis det kommer til militær konflikt.

USA's præsident Barack Obama udtrykte på et pressemøde i sidste uge stor bekymring over den russiske offensiv og har allerede taget flere skridt for at straffe russerne. (Foto: © JULIEN WARNAND, Scanpix)

Nato-landene mødes i dag tirsdag på polsk opfordring og det møde er særligt interessant, fordi det er i henhold til artikel 4, og det gør de kun, når en nations sikkerhed er i fare. Det er bemærkelsesværdigt, fordi Ukraine ikke er medlem af Nato.

De seneste møder af den type har været indkaldt af Tyrkiet - første gang da Saddam Husseins Irak var en trussel i starten af 90'erne og senest under Syrien-konflikten.