Når alt er vendt på hovedet: Krisen i Ukraine set med russiske øjne

Russerne ser demonstranterne og den fungerende præsident i Ukraine, Oleksandr Turtjinov som terrorister, der har overtaget Ukraine.

En ældre mand står med det ukrainske flag på Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev. Han er en terrorist set med russiske øjne. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Ukrainerne er et folk, der har rejst sig mod en diktator.

Sådan ser de fleste vesteuropæere på demonstranterne, der i Kijevs gader satte livet på spil under hovedstadens voldsomme demonstrationer. For i vesten ses de som et folk, der siger fra og udtrykker deres utilfredshed mod regimet.

Men hvordan ser krisen i Ukraine ud med russiske øjne? Hvad er deres sandhed om den ukrainske opstand? Dr.dk har spurgt russerne, de pro-russiske ukrainere og en ekspert.

Det korte svar er, at russerne har den helt modsatte opfattelse af krisen i Ukraine sammenlignet med vesten. For demonstranterne er - set med russiske øjne - ikke frihedskæmpere. De er terrorister, ekstremister og fascister.

- De har en meget overdreven og tendentiøs tolkning af hele forløbet. De tror, at alle demonstranter er så højreorienteret, at man kan betegne dem som fascister, siger lektor på Aarhus Universitet, Mette Skak til DR Nyheder.

- Løber mig koldt ned ad ryggen

Det er den samme opfattelse, DR's journalist i den ukrainske region Krim, Thomas Ubbesen, har efter at have talt med flere russere de seneste par dage.

- Det løber mig koldt ned ad ryggen, fordi de etniske russere i gaderne taler om deres landsmænd som fascister, terrorister og ekstremister. De betegner dem ikke længere som mennesker, siger Thomas Ubbesen.

For blandt de pro-russiske ukrainere og russerne er det de statskontrolerede medier, de får deres nyheder fra. Og her er budskabet, at demonstranterne er farlige.

- De er meget bange for demonstranterne. De har jo deres virkelighedsopfattelse fra det, vi ser som propaganda-tv. For dem er det den skinbarlige sandhed, og de tror på, at terroristerne har overtaget magten i Kijev, og at de nu også kommer til Krim, siger Thomas Ubbesen.

Det sovjetiske flag vajer også i Krims gader. (© Scanpix)

EU har givet demonstranterne penge

Og det vækker minder tilbage til Anden Verdenskrig, fortæller Mette Skak:

- De er meget hurtige til at bruge ord som fascister, og det vækker minder i den russiske befolkning til dengang, hvor nazister terroriserede den sovjetiske befolkning mod vest, fortæller hun.

Den opfattelse betyder også, at russerne i høj grad tror, at det er vesten - altså EU og USA, der har sendt demonstranterne i byen, da de for knap to uger siden gik på gaden i Kiev, fortæller Mette Skak.

- En ny meningsundersøgelse i Rusland viser, at halvdelen af russerne tror, at opstanden i Kijev fra start af er sat i værk af USA og EU, siger hun.

Et reelt kupforsøg fra EU's side

Det er også det, Thomas Ubbesen får at vide af russerne og de russiskvenlige ukrainere, han møder på gaden.

- De tror, at USA og EU har støttet demonstranterne med penge, og at det er et et reelt kupforsøg mod den ukraniske stat, som finder sted, siger han og tilføjer:

- De ser vesten som det store onde. Så hvis der sker noget dårligt, kan det i deres optik kun komme fra USA.

Det sovjetiske flag vajer også i Krims gader. (© Scanpix)

Fredag sendte Rusland flere tusind soldater til Krim, og de indtog fredag lufthavnen og er nu nået centrum af byen Simferopol, hvor de har omringet parlamentsbygningen og hejst det russiske flag.

Og her bliver de hyldet. For de pro-russiske ukrainere ser russerne som deres redningsmænd, fortæller Ubbesen.

Folkemængden hylder russerne

- De siger til mig, at terrorister ikke skal have magten i deres land, og at de ikke vil leve under et fascistisk styre. Derfor har de bedt russerne om at gå ind. Jeg står nu og kigger på de russiske soldater og en stor folkemængde, der hylder dem, siger Thomas Ubbesen og tilføjer, at der jo også er EU-venlige borgere på Krim.

- Men de gemmer sig og holder lav profil.

Lørdag formiddag sagde den ukrainske forsvarsminister, at Rusland har sendt 6000 soldater til Ukraine, og at det ukrainske militær er i højeste beredskab på Krim-halvøen.

Samtidig siger regeringen, at den ikke vil bukke under for russiske provokationer, men også at den ikke har i sinde at lade sig lokke ind i en ny konflikt på grund af russerne.