Ukraine beder nu EU, USA og Nato om at kigge på alle muligheder for at beskytte landets territoriale integritet, siger Ukraines udenrigsminister, Andrij Desjtsjytsja, lørdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Ministeren siger, at han har haft samtaler med politikere i USA og EU-lande, ligesom han har bedt Nato om hjælp mod det, som Ukraines premierminister, Arsenij Jatsenjuk, betegner som en russisk aggression.
Ukraine beder også FN's Sikkerhedsråd skride ind, efter at den russiske præsident, Vladimir Putin, tidligere lørdag fik enstemmig parlamentarisk opbakning til at kunne sætte militæret ind i nabolandet.
Højspændt situation
En ukrainsk militærkilde siger lørdag aften til nyhedsbureauet Interfax, at to krigsskibe fra den russiske østersøflåde er blevet set i bugten ud for ukrainske Sevastopol, hvor en del af den russiske sortehavsflåde har base.
Det betragtes som en yderligere optrapning af den i forvejen højspændte situation, da det er i strid med den aftale, som Ukraine har med Rusland om flådebasen.
Ukrainere har sendt en forespørgsel til Nato, der bliver bedt om at "se på alle muligheder for at beskytte Ukraines territoriale integritet og suverænitet, det ukrainske folk og atomanlæg på ukrainsk jord", siger udenrigsminister Desjtsjytsja ifølge Reuters.
Nato-møde søndag
Umiddelbart efter beskeden reagerer Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, der på det sociale medie Twitter skriver, at de 28 medlemslandes ambassadører i Nato-rådet, forsvarsalliancens øverste organ, mødes søndag.
- Nato-rådet mødes i morgen (søndag red.), hvilket efterfølges af Nato-Ukraine-Kommissionen, skriver Anders Fogh Rasmussen, som tidligere lørdag har opfordret Rusland til at respektere Ukraines suverænitet.
Den formelle basis for forbindelserne mellem Nato og Ukraine stammer fra en partnerskabsaftale fra 1997, som dog ikke indeholder nogen løfter om militær støtte i krisesituationer.
Den fælles kommission, der mødes søndag eftermiddag, består af de 28 Nato-landes ambassadører og Ukraines Nato-ambassadør.
Nato støtter en række initiativer i Ukraine samtidig med, at Ukraine har bidraget til Natos missioner i Afghanistan og Kosovo, oplyser Nato på sin hjemmeside.
Endvidere var Ukraine det første partnerland, som i 2013 bidrog til den Nato-ledede anti-pirat-operation Ocean Shield.
/ritzau/Reuters