Det kommer som en overraskelse, at Rusland er på vej til at sætte militære styrker ind i sit uroplagede naboland Ukraine.
Det vurderer Flemming Splidsboel, Rusland-ekspert og lektor ved Københavns Universitet, der undrer sig over, at russerne ikke har is i maven og afventer den politiske udvikling i nabolandet.
- Det er en voldsom optrapning og en militær udfordring fra Rusland til Ukraine, så spørgsmålet er nu, hvordan Ukraine vælger at svare igen, siger lektoren og fortsætter:
- Jeg vil umiddelbart tro, at man vælger at holde en vis afstand til Rusland og appellere til, at der findes en politisk løsning på denne konflikt, sådan at man undgår et militært sammenstød.
Putin markerer utilfredshed
Det er det russiske parlaments overhus, Føderationsrådet, som lørdag enstemmigt har godkendt præsident Vladimir Putins anmodning om at bruge væbnede styrker i Ukraine.
- Det er selvfølgelig et forsøg på fra Putins side at vise sin støtte til den russiske del af Ukraines befolkning, lyder det fra Flemming Splidsboel, som fortsætter:
- Han markerer også sin utilfredshed med det, der er sket i Kijev, som er blevet kaldt for et statskup.
Han henviser dermed til, at det ukrainske parlament for en uge siden satte præsident Viktor Janukovitj fra bestilling, hvorefter denne flygtede til Rusland.
I stedet er der nu indsat en koalitionsregering med den tidligere oppositionsleder Arsenij Jatsenjuk som ny premierminister.
Minder fra Georgien
Hvis Rusland ender med at spille med de militære muskler, så kan Ukraine rent militært næppe stille meget op, forklarer Flemming Splidsboel.
De to lande har en lang fælles grænse, og Rusland har allerede tropper ved grænsen og på ukrainsk territorium, hvor russernes sortehavsflåde blandt andet holder til.
Ukraines fungerende præsident, Oleksandr Turtjynov, har advaret om, at Rusland pønser på at straffe Ukraine på samme måde som Georgien i 2008.
Flemming Splidsboel henviser da også til, at selv om Rusland vandt Georgien-krigen, så havde russerne dengang militære problemer.
- De konklusioner, man kan drage fra den krig, er, at Rusland ikke er i det kampberedskab, som de burde være. Man har efterfølgende iværksat reformer, men det havde nogle konsekvenser, siger han og fastslår:
- Man vandt krigen, men man tabte også nogle enkelte slag undervejs. Så Rusland kan indsætte rigtig meget, men Ukraine er en helt anden militær modstander end Georgien, hvis det endelig skulle komme dertil. Det er der ikke nogen tvivl om.
/ritzau/