Rusland i svær balancegang på Krim

Hverken Rusland eller Ukraine ønsker en militær konflikt på Krimhalvøen. Men militante grupper fra Kijev kan få situationen til at eskalere, vurderer DR's Ruslandmedarbejder.

Bevæbnede mænd bevogter den civile lufthavn i hovedbyen på Krim, Simferopol. (Foto: © DAVID MDZINARISHVILI, Scanpix)

Ukraines regering beskylder russiske soldater for at have belejret en militær lufthavn og en civil lufthavn på Krimhalvøen.

Hvor de bevæbnede mænd i lufthavnene præcis kommer fra, er endnu en smule uklart. Men det russiske nyhedsbureau Interfax citerer soldaterne for, at de vil forhindre militante i at flyve til Krim.

Bekymring for grupper

Og den forklaring giver for så vidt mening, siger DR Nyheders Ruslandmedarbejder Matilde Kimer, som netop er hjemvendt fra Ukraine:

- Der er stor bekymring for, at grupperinger, som var med på Uafhængighedspladsen i Kijev, har tænkt sig at rejse til Krim. For så kunne man få en konfrontation. Det er meget provokerende for de her grupper, at der tilsyneladende står russiske soldater på ukrainsk territorium, siger Matilde Kimer.

Hun mener, at der stadig er stykke vej til en militær konflikt mellem staterne Ukraine og Rusland på Krim:

- Men det er klart, at hvis russerne føler, at deres flådebase i Sevastopol og den store russiske befolkning på Krim er i fare, så er det en teoretisk mulighed, vurderer Matilde Kimer.

Store økonomiske interesser

Søren Riishøj, der er lektor inden for Østeuropa og EU ved Syddansk Universitet, minder om, at Rusland har stor interesse i, at Ukraine forbliver stabilt.

- Rusland har store økonomiske interesser på spil i Ukraine, hvor ukrainerne skylder Rusland rigtig mange penge, siger Søren Riishøj til Ritzau.

Ifølge Søren Riishøj er der fra russisk side meget på spil hos den uroplagede nabo i øjeblikket, idet Ukraines gæld til Rusland kan beregnes til omkring 164 milliarder kroner.

- Umiddelbart mister Rusland de penge, hvis Ukraine som land ender med at gå konkurs, siger lektoren.

Halvdelen af Ukraines udenrigshandel går rundt regnet med Rusland, og på det militære område er Ukraine også en meget vigtig leverandør til Rusland, siger han.

Beroligende melding

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har bedt landets regering om at fortsætte samarbejdet med "partnerne i Kijev" omkring handelsaftaler mellem Rusland og Ukraine.

Lektoren fra Syddansk Universitet kalder det en "beroligende melding" fra russisk side, fordi den viser, at der er klare russiske interesser i, at der skabes en stabilisering i Ukraine.

- Rusland har i øjeblikket ikke interesse i at destabilisere Ukraine, men har i stedet interesse i at have indflydelse på det, der sker, på lige fod med EU og USA, men ikke i retning af kaos og borgerkrig, siger Søren Riishøj.

Derfor mener han ikke, at det skal skabe unødvendig frygt, at to lufthavne på Krim er blevet belejret.

- Rusland er afgjort også tilbageholdende på Krim og den konflikt, der foregår der. Man kan trods alt ikke på den ene hånd gå ind for en handelsaftale med styret og så samtidig gå ind for et oprør på Krim, siger Søren Riishøj.