Ukraine: Bevæbnet gruppe har besat regeringsbygninger på Krim

Lokalregeringens bygning og parlament er blevet indtaget af bevæbnede mænd på halvøen Krim.

Situationen på Krim har været anspændt de seneste par dage. Onsdag var der sammenstød mellem pro-russiske demonstranter, der støtter, den afsatte regering og pro-ukrainske demonstranter, der støtter reformer. Arkivfoto.

Bevæbnede mænd har indtaget lokalregeringens parlamentsbygning på halvøen Krim i Ukraine. Det siger en lokal Tatar-leder - Refat Chubarov - til det russiske nyhedsbureau Interfax.

- Jeg er blevet fortalt, at parlamentsbygningen og ministerrådets bygning er blevet besat af bevæbnede mænd i uniformer, som ikke bærer nogen genkendelige gradstegn. De har endnu ikke fremsat nogen krav, skriver han på Facebook ifølge Ritzau.

Nyhedsbureauet AP beretter, at mændene, der indtog bygningen, bar sorte og orange bånd - et russisk symbol for sejren i anden verdenskrig. Desuden skulle de have rejst et skilt med teksten "Krim er Rusland". Og det russiske medie Russia Today har udsendt et billede på Twitter af det russiske flag, der vajer over parlamentsbygningen.

Den lokale regering bekræfter, at bygningen er overtaget, men ikke af hvem, beretter AFP's Moskva korrespondent, Maria Antonova på Twitter.

Skud om natten

Omkring 100 politibetjente befinder sig foran regeringsbygningen. Dørene er tilsyneladende blokeret af kasser.

- Jeg hørte skud om natten, gik ned og så en masse mennesker gå ind. Nogle gik igen. Jeg ved ikke hvor mange, der stadig er derinde, siger en 30-årig mand til nyhedsbureauet Reuters.

Den russiske Sortehavsflåde har base i Krim. Der har været spekulationer om, at den forhenværende præsident for Ukraine, Viktor Janukovitj, befinder sig på halvøen. Han flygtede under stor dramatik fra hovedstaden Kijev fredag.

Vil ikke rive sig løs

Formanden for parlamentet på Krim, Vladimir Konstantivov, sagde onsdag, at regionen ikke gør sig nogen overvejelser om en eventuel løsrivelse fra det øvrige Ukraine, skriver nyhedsbureauet Itar-Tass ifølge Ritzau.

Udtalelsen kom efter den seneste tids store politiske omvæltninger, som kulminerede med præsidentens flugt fra paladset.

Inden var snesevis af personer blevet dræbt i sammenstød mellem antiregerings-demonstranter og sikkerhedsstyrker i hovedstaden Kijev.

Pro-russiske demonstranter

Oppositionen og den midlertidige præsident, Oleksander Turtjinov, ønsker, at Ukraine skal nærme sig EU og dermed fjerne sig fra Rusland.

Men ikke alle i Ukraine mener, at landet skal vende ryggen til russerne. Tusindvis af mennesker demonstrerede søndag i havnebyen Sevastapol på netop Krim-halvøen.

Krim-halvøen i det sydlige Ukraine var onsdag vidne til voldelige sammenstød. (© Google Maps)

- Moder Rusland reddede os, stod der på flere plakater.

Janukovitj efterlyst

Det vides ikke, hvor Janukovitj befinder sig, men ifølge landets rigsadvokat befinder han sig fortsat i Ukraine.

Tirsdag besluttede det ukrainske parlament at gå efter at rejse sag mod Janukovitj ved Den Internationale Straffedomstol.

I en resolution fra parlamentet hed det, at Janukovitj og flere andre er skyldige i drab på flere end 100 ukrainere og andre statsborgere, og at 2000 andre er såret ved de voldsomme sammenstød, der har udspillet sig i landet den seneste tid.

/ritzau/AFP