Selvtægtsstyrker har taget magten i Kijevs gader

Civile borgere i kampudstyr har overtaget kontrollen med Kijevs gader - og byens indbyggere stoler på dem.

Civile selvtægtsgrupper holder vagt foran det ukrainske parlament. De køllebevæbnede mænd er almindelige borgere i Kijev, der har grebet til våben efter landets politi og militær langsomt er gået i opløsning. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

En slags fred har spredt sig i Kijevs gader, men bag freden gemmer sig hverken politi eller militær.

I stedet har grupper af såkaldte 'selvtægtsstyrker' påtaget sig at opretholde en form for sikkerhed og fred i byen.

Grupperne består af ganske normale borgere i Kijev, der har grebet til våben. Bevæbnet med baseballbats, kamphjelme, skudsikre veste og skjolde holder selvforsvarsgrupperne nu vagt rundt om Uafhængighedspladsen.

Samtidig er det nu de civile selvtægtsgrupper, der bevogter parlamentsbygningen og andre officielle bygninger i byen - i visse tilfælde i tæt samarbejde med de resterende politistyrker.

Selvtægtsgrupper skal genopbygge politiet

De seneste ugers kampe i Ukraine har plantet en dyb mistro i befolkningen mod ordensmagten.

Modsat militæret og politiet er de frivillige kampgrupper populære blandt befolkningen, som lader sig fotografere med mændene og bringer dem mad på gaden.

Hver dag melder nye civile sig under fanen hos de såkaldte 'Sotnya'. Samtidig opstår nye grupperinger rundt omkring i Ukraine.

- Folket vil ikke acceptere en ny politistyrke med det samme. Det er vores opgave at hjælpe med at genopbygge politiets autoritet og planlægge fremtiden, siger Andriy Ben, leder af en af cirka 40 Sotnya-grupper i Kijev, GlobalPost.com.

Og faktisk er en vigtig del af gruppernes rolle at sørge for, at politiet ikke bliver lagt for had.

- De (politiet, red.) er bange for at blive ofre for selvtægtsjustits og de har brug for beskyttelse, siger Ben, der har to universitetsuddannelser bag sig.

Selvtægtsfolk kommer i regering

Det store spørgsmål er nu, hvad der kommer til at ske med selvtægtsgrupperne, når en ny regering indtræder.

Ifølge Volodymyr Fesenko, der er politisk analytiker fra Kijev, er der ingen vej udenom at inddrage lederne fra Sotnya-grupperne i den nye magtstruktur i landet.

- Hvis du udelader selvforsvarsgrupperne, vil det skabe en parallel magtbalance og grupperne vil udgøre en risiko for den nye regering, siger han.

Derfor ser man allerede nu flere af selvtægtsgruppernes ledere blive nævnt i forbindelse med vigtige poster i et nyt Ukraine.

Mandag blev en øverstkommanderende fra en Sotnya-gruppe udnævnt til at lede den ukrainske nationalbank og en anden leder er blandt favoritterne til at overtage posten som borgmester i Kijev.