Nato vil fortsat støtte ukrainsk uafhængighed

Ukraines hær får ros fra Nato for ikke at have blandet sig i konflikten - og en appel om fortsat at holde igen

Nato roser de ukrainske væbnede styrker for ikke at gribe ind i den politiske krise.

Natos forsvarsministre stiller sig bag Ukraines suverænitet og territoriale integritet, efter at landets nyligt væltede præsident, Viktor Janukovitj, har rejst tvivl om landets fremtid.

- Nato vil fortsætte med at støtte ukrainsk uafhængighed og territoriale integritet, siger alliancens forsvarsministrene i en udtalelse under et møde i Bruxelles.

Samtidig roser de Ukraines væbnede styrker for ikke at blande sig i de politiske uoverensstemmelser i landet.

- Vi roser de ukrainske væbnede styrker for ikke at gribe ind i den politiske krise. I et demokrati er det bydende nødvendigt, at de væbnede styrker ikke griber ind i den politiske proces.

- Vi understreger behovet for at styrke den demokratiske kontrol med forsvars- og sikkerhedssektoren, skriver ministrene.

Sammenstød har kostet 100 mennesker livet

De understreger, at gennemsigtighed og ansvarlige institutioner er altafgørende for Ukraines fremtid i kølvandet på de voldsomme sammenstød, der har kostet omkring 100 mennesker livet i den seneste tid.

- Vi følger udviklingen i Ukraine meget tæt. Vi beklager det tragiske tab af menneskeliv, men glæder os over det faktum, at volden er blevet stoppet gennem forhandlinger, der har banet vejen for en fredelig udgang.

Militæret skal være på demokratiets side

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) understreger, at ministrenes budskab ikke bare rækker bagud, men også er en melding om, at Ukraines militær fremadrettet må være på demokratiets og en fredelig dialogs side.

- Det er jo et vigtigt budskab, at man skal holde sig i ro i forhold til, at man ikke går ind og laver problemer, når det gælder den demokratiske udvikling, der er i gang. At militæret skal acceptere, at der nu er truffet beslutninger i Ukraine - og vil blive det i den kommende tid.

- En af opgaverne for Nato er at bidrage til, at den reformproces, som er igangsat i det ukrainske forsvar, kan fortsætte, og at vi dermed også kan støtte op om et forsvar, der er en del af et moderne demokrati, som vi håber kan være grundstammen i Ukraine i fremtiden, siger Wammen.

/ritzau/