Flere kort viser, hvordan Ukraine er delt af sprog, religion og politik.
Ifølge Peter Munk Jensen, senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er det ikke bare kort og statistik. Forskellene afspejler sig i virkeligheden.
- De hader ikke hinanden. Og vil næppe ej heller føre borgerkrig mod hinanden. Men splittelsen er der og bliver svær eller umulig helt at overvinde, siger Peter Munk Jensen.
Sprog deler
Sprogene er en af de ting, der deler Ukraine.
- I nord og vest taler de ukrainsk, og i syd og øst taler de russisk, siger Peter Munk Jensen.
Syd og øst støttede Janukovitj
De sproglige forskelle har baggrund i historien, hvor Nord- og Vestukraine har været underlagt Polen, Litauen og Østrig-Ungarn og orienterer sig derfor mod vest.
Øst- og Sydukraine har været underlagt Rusland og orienterer sig mod Rusland. Hele Ukraine var en del af Sovjetunionen indtil sammenbruddet i 1991, hvor landet blev selvstændigt.
Den afsatte præsident, Viktor Janukovitj befinder sig muligvis på Krim-halvøen i en af de dele af landet, hvor der er flest russisktalende. De regioner, hvor flest taler russisk er samtidig de regioner, der bakkede Janukovitj op, da han vandt præsidentvalget i 2010.
De nordlige og vestlige regioner bakkede generelt den nyligt løsladte Julia Timosjenko op.
Som dansk og svensk
Selvom det er forskellige sprog, kan ukrainere med forskellige modersmål godt tale sammen.
- Forskellen mellem russisk og ukrainsk kan sammenlignes med forskellen på dansk og svensk.
- Det er ikke sprog, der er fremmede for hinanden. Selv, hvis de ikke taler det andet sprog, kan de forstå det, siger Jon Kyst, ph.d. og tolk i russisk. Han tilføjer, at der også er glidende overgange imellem sprogene, hvor folk i hverdagen taler blandingssprog.
Kirker med og mod demonstranter
Men sproget er ikke det eneste, der adskiller landsdelene. Religionen spiller også ind.
Der er flere ortodokse kirker i landet og under urolighederne har de også været på banen. Den russisk-ortodokse kirkes underafdeling i Ukraine har flest tilhængere i den østlige og sydlige del af landet, lyder det fra DR's journalist i Kijev.
- Deres patriark i Moskva er allieret med Putin, og dermed har han også været en støtte af Janukovitj (den afsatte præsident, red.).
- Den ukrainsk-ortodokse kirke ligger i strid med Moskva og den russisk-ortodokse kirke og har aktivt støttet demonstranter, siger DR Nyheders journalist i Kijev, Henrik Lerche.
Derudover er der også forskel på de erhverv, der dominerer i landsdelene. I syd og øst dominerer sværindustri og i nord og vest er det landbruget, forklarer Peter Munk Jensen fra DIIS.
Ruslands vugge
Men Rusland og Ukraine har lange historiske bånd.
- Kort fortalt er det kompliceret. Ruslands vugge stod i Ukraine for 1000 år siden og mange russere og øst- og sydukrainere anser hinanden for broderfolk.
- Der er mange kulturelle, økonomiske og familiære forbindelser mellem de to lande, og Rusland har en kæmpe flådebase på Krim halvøen. Vestukraine er mere vestligt orienteret og kritisk over for Rusland, siger Peter Munk Jensen.
Afhængig af Rusland
Og Ukraine er afhængig af Rusland af en række årsager.
- Man får næsten al sin gas fra Rusland. Rusland er Ukraines største samhandelspartner, og Ukraine har desperat brug for penge i form af russiske lån, siger Peter Munk Jensen.
Behov for både EU og Rusland
Men EU har også en rolle at spille i fremtiden, mener han.
- Hvis splittelsen lammer landet med fortsatte politisk opgør, som hindrer de nødvendige politiske og økonomiske reformer, kan det sætte Ukraine endnu længere tilbage. En varig løsning må både rumme EU og Rusland, siger senioranalytikeren.
EU har flere ting at tilbyde Ukraine på den lange bane.
- De tilbyder Ukraine tilnærmelse til EU gennem associerings- og frihandelsaftale.
- EU opmuntrer Ukraine til at søge fredelige løsninger på politiske uoverensstemmelser. Og EU er i gang med at samle en kæmpe hjælpepakke til Ukraine for at afværge en truende bankerot, siger Peter Munk Jensen.