Demonstranterne i Kijev har de seneste uger risikeret deres liv i en kamp for at bringe Ukraine tættere på EU.
Men der venter dem en brat opvågning, når EU-drømmen møder virkeligheden, forudser DR Nyheders EU-korrespondent Ole Ryborg:
- Ukraines største problem er, at landet har desperat brug for penge her og nu. Landet står simpelthen på randen af en statsbankerot. Og det er et problem for EU-landene. For de vil meget gerne hjælpe Ukraine med at lave politiske, demokratiske og økonomiske reformer. Men EU har ikke lyst til at fylde det gabende tomme hul i Ukraines statskasse.
Dyr gas, lavere pension
Ole Ryborg vurderer, at eventuel økonomisk hjælp fra EU til Ukraine vil ske i et samarbejde med Rusland og Den internationale valutafond, IMF. Og her bliver der i givet fald tale om en hjælpepakke med meget skrappe betingelser.
IMF har forhandlet med Ukraine tidligere. Og dengang krævede valutafonden blandt andet, at Ukraine skulle hæve prisen på gas og gennemføre offentlige nedskæringer for at få statsbudgettet i bedre balance.
- Oversat til dansk betyder det, at prisen på at opvarme sin bolig vil stige dramatisk. Samtidig skal man fyre offentligt ansatte og skære i folkepensionen. Og det er vist ikke det, som ukrainerne tænker sig, at revolutionen skal føre til, siger Ole Ryborg og fortsætter:
- Det er virkelig svært for EU og IMF at hjælpe Ukraine på en måde, som vil tilfredsstille de mennesker, som har gennemført revolutionen. Så jeg tror, at forventningerne til EU på Uafhængighedspladsen er fuldstændig urealistiske.
Symbolsk hjælp
Ole Ryborg forventer dog, at EU-landene vil finde nogle penge i budgettet til for eksempel at hjælpe landet med at afholde valg. Men i det store billede bliver der tale om symbolske beløb.
- Der er hverken penge i budgettet eller politisk vilje til at løse Ukraines grundlæggende økonomiske problem. Det må landet selv klare. Tænk på, at selv da EU-landene som Grækenland eller Irland havnede på randen af statsbankerot, så sagde man ja til at hjælpe med lån, men samtidig krævede man hårde reformer. Og det er ret utænkeligt, at man skulle være mere generøs overfor Ukraine, siger Ole Ryborg.