EU bliver nødt til at hjælpe Ukraine med akutte lån og samtidig overbevise Rusland om, at et tættere ukrainsk samarbejde med EU ikke skubber Rusland ud på sidelinjen.
Det vurderer Lykke Friis, prorektor på Københavns Universitet og ekspert i EU-forhold.
Søndag har formanden for det ukrainske parlament meldt ud, at der senest tirsdag skal være dannet en enhedsregering, som skal fungere frem til valget 25. maj. Inden da er EU nødt til at yde akut økonomisk hjælp til Ukraine, vurderer Lykke Friis.
- Ukraine har ikke kun politiske udfordringer. De er decideret ved at løbe tør for penge. Jeg forventer, at EU nu vil række hånden ud i form af økonomisk krisehjælp, nu hvor russerne har sat store spørgsmålstegn ved det lån, de tidligere har lovet at yde, siger Lykke Friis.
- Retssystemet skal reformeres
Ud over den økonomiske hjælp kan EU også støtte landet med en handelsliberalisering. Derudover nævner Lykke Friis, at EU også kan hjælpe Ukraine ved at yde støtte til en reform af retssystemet, som hun kalder dybt korrumperet og forældet.
- Det er vigtigt, at man kører en strategi med klare betingelser ved, at den her transfer of power (magtoverdragelse red.) skal følge nogle overordnede regler. Det må ikke blive en kaotisk proces med uroligheder, som vi lige har set, siger hun.
Rusland skal inddrages
Lykke Friis betegner det derudover som særdeles vigtigt, at EU styrker dialogen med Rusland, så landet ikke får den opfattelse, at EU prøver at køre Rusland ud på et sidespor.
- Vi må se, hvordan Rusland reagerer på udviklingen. Man skal prøve at overbevise russerne om, at Ukraine godt kan have et tættere samarbejde med EU og også have en tæt relation til Rusland. Russerne skal overbevises om, at det ikke er et nulsumspil, siger Lykke Friis.
/ritzau/