Magtspillet om Ukraine: Her er konfliktens hovedpersoner

USA, EU og oppositionen i Ukraine prøver at trække landet mod vest - Rusland og præsident Janukovitj ønsker at Ukraine orienterer sig mod øst.

Magtspillet om Ukraine er en vigtig del af mødet mellem øst og vest i Europa.

Landets befolkning er dybt splittet, hvor den østlige del orienterer sig mod Rusland i øst, mens den vestlige del af landet hovedsageligt ønsker mere tilknytning til EU og Vesten.

Her kan du læse om konfliktens hovedpersoner:

Præsident Viktor JanukovitjUkraines præsident, Viktor Janukovitj, er den afgørende brik i spørgsmålet om fred i Ukraine.

Han er medlem af Regionernes Parti, der er kendt for at orientere sig mere mod Rusland end EU. Janukovitj er blevet beskyldt for valgfusk.

Optøjerne i Ukraine opstod også, da Janukovitj og regeringen i november valgte at droppe en handelsaftale med EU for i stedet at styrke båndene til Rusland.

Han bliver også kritiseret for at holde sin største politiske modstander, Julia Timosjenko, fængslet på baggrund af en korruptionsdom, der er internationalt fordømt.

EU og USA har skarpt fordømt Janukovitj og de magtmidler, styret i Ukraine har brugt over for demonstranter i Kijev.

Opposition: Vitalij KlitjkoDen tidligere mesterbokser Vitalij Klitjko er leder af oppositionspartiet, Ukraines Demokratiske Alliance for Reformer (UDAR).

Partiet har 40 ud af 450 sæder i parlamentet og kæmper for at knytte Ukraine tættere til EU.

Klitjko er respekteret, fordi han ikke er blevet sammenkædet med korruption. Under optøjerne i Kijev har han spillet en stor rolle som ansigt for protestbevægelsen, hvor han ofte optræder i frontlinjen af optøjerne.

Samtidig udfylder han en del af det hul, der er opstået i oppositionen, eftersom oppositionens største politiske profil, Julia Timosjenko, sidder fængslet.

Klitjko har opfordret omverdenen til at indføre sanktioner mod Ukraine.

Opposition: Julia TimosjenkoSom præsidentkandidat og tidligere statsminister er Julia Timosjenko den mest prominente skikkelse i oppositionen.

Hendes parti, Vort Fædreland, er landets næststørste med 90 ud af 450 mandater i Ukraines parlament.

Timosjenko tabte i 2010 præsidentvalget til Viktor Janukovitj. Hun fik tre procentpoint færre stemmer end sin modstander.

I 2011 blev hun idømt syv års fængsel på en anklage om korruption og magtmisbrug. Retssagen er blevet kritiseret internationalt for at være usaglig og politisk motiveret.

Ruslands præsident Putin

Ukraine har i flere århundreder været tæt knyttet til eller direkte underlagt Ruslands kontrol.

Ruslands præsident har kritiseret EU's planer om en frihandelsaftale med Ukraine, der vil trække landet mod EU og Vesten.

Putin har givet store milliardlån til Ukraine, efter præsident Janukovitch's nej til EU-handelsaftale.

I stedet for en handelsaftale med EU prøver præsident Putin at få Ukraine med i en eurasisk toldunion (ECU) som skal omfatte tidligere sovjetrepublikker og asiatiske lande.

EU

EU ønsker at knytte Ukraine og andre tidligere sovjetrepublikker tættere til unionen gennem en frihandels- og associeringsaftale.

Ukraine er Europas næststørste land - efter Rusland - med en befolkning på godt 50 millioner - og er den vigtigste brik i forholdet til EU's østpolitik.

I november sidste år sprang Ukraines præsident Janukovich pludselig fra den frihandelsaftale, der var forhandlet på plads med EU. Og dermed til et tættere forhold til EU.

EU støtter oppositionen i Ukraine og har skarpt fordømt præsident Janukovitj og politiets vold mod demonstranter i Kijev.

USA's præsident Obama

USA's præsident, Barack Obama, støtter EU's planer om en frihandelsaftale med Ukraine, der vil trække landet mod EU og Vesten.

Obama har også flere gange været ude med støtte til oppositionen i Ukraine og skarp fordømmelse af præsident Janukovitj og volden mod demonstranter i Kijev.

Konflikten i Ukraine er en af årsagerne til, at forholdet til Ruslands præsident Putin er på frysepunktet i øjeblikket.

En anden årsag er Putin's beslutning om at give asyl til Edward Snowden, som USA anklager for spionage.