DR i Ukraine: Politiet kaster chokgranater med søm og sårer demonstranter

De sårede fylder skadestuer, kirker og restauranter i Kijev, hvor gadekampene ser ud til at fortsætte.

I går var den blodigste dag i de månedlange uroligheder i Ukraines hovedstad Kijev.

Spændingen mellem demonstranter og politifolk blev udløst, da politiet stormede Uafhængighedspladsen med 25 dødsfald til følge og flere end 1000 rapporterede sårede.

- 1000 sårede tror jeg endda er lavt sat. De sårede er overalt. Skadestuerne meldte i aftes, at de var helt fyldt op og de sårede ligger i restauranter og kirker i hele byen, siger DR's udsendte reporter i Kijev, Matilde Kimer, som ser den ene båre efter den anden.

Desperate demonstranter giver ikke op

- Det er enormt skræmmende at gå rundt i gaderne. Chokgranater eksploderer overalt, så det konstant gør ondt i ørerne. Politiet har oven i købet puttet søm i dem, så de sårer demonstranter. Mennesker, der for to måneder siden levede et liv som vores, er i dag vant til afsprængte fingre og livsfare som en del af deres hverdag, fortæller Matilde Kimer.

Hun tror, at dagen i dag vil være mere rolig, da begge sider af konflikten vil have brug for at slikke sår.

Men demonstranterne er ikke på vej til at give op.

- De er desperate, for de er overbeviste om, at det ikke er en valgmulighed for dem at gå hjem. Der venter dem forfølgelse. De vil miste deres arbejde eller endda komme i fængsel. Mange sårede siger, at de ikke kunne drømme om at tage på skadestuen af frygt for at blive arresteret.

- Det er den opfattelse, de har af situationen. De vil gå herfra frie eller slet ikke gå herfra, lyder sloganet ifølge Matilde Kimer.

Demonstranterne tvinges tilbage

Demonstranterne hævder, at forstærkningerne fortsat strømmer til Kijev i tusindvis. Alligevel kan resultatet af politiets offensiv godt aflæses i bybilledet.

- Demonstranterne styrer nu kun en halv gade og er pladsmæssigt på retræte. Fagforeningens hovedkvarter, som de brugte til at spise og hvile, er fuldstændig brændt ned.

- Politiet skubber støt demonstranterne bagud og brænder deres telte ned, som de når frem til dem, fortæller Matilde Kimer, men understreger, at demonstranterne kæmper tilbage.

- De er stadig i fuld gang med at bryde pladsen op for at bruge stenene som kasteskyts. De har tænkt sig at blive.

Parlaments beslutning medførte opgør

Ifølge Matilde Kimer eskalerede kampene netop i går, fordi parlamentet skulle behandle et forslag om at ændre forfatningen og dermed fratage præsident Viktor Janukovitj en del af de udvidede beføjelser, han har fået siden sin magtovertagelse i 2004.

- Det blev afvist og derefter stormede politiet pladsen, fortæller hun.

Og blodet i gaderne vil medføre et tungt pres på præsidenten.

- Der kan ikke være nogen tvivl om, at han kimes ned af statsledere fra hele verden. Ukraines oppositionsfolk har tydeligvis ikke kunnet gøre noget, men verdenssamfundet vil for alvor blande sig nu, vurderer Matilde Kimer.

Se billeder fra tirsdagens og nattens uroligheder i Kijev i videoen i toppen af artiklen.