Ukrainske demonstranter har søndag trukket sig tilbage fra rådhuset i landets hovedstad, Kijev, som de har besat i månedsvis i protest mod regeringen og Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.
Samtidig har de utilfredse aktivister stillet et ultimatum om løsladelse af flere tusinde demonstranter.
Aktivister gik søndag også i gang med at rømme regeringsbygninger i flere andre vestlige regioner i Ukraine. Fire andre bygninger er blevet rømmet i løbet af dagen.
Ultimatum til myndighederne
Evakueringerne fra regeringsbygningerne er betingelsen for, at hundredvis af demonstranter fra den ukrainske opposition, som sidder fængslet, mandag kan opnå amnesti.
Søndag har demonstranterne stillet et ultimatum om, at deres krav bliver indfriet.
- Vi stiller et ultimatum til myndighederne. Hvis ikke de straks erklærer fuldstændig og ubetinget løsladelse af demonstranter i 2000 sager, så besætter vi rådhuset igen, siger Andrij Illenko fra oppositionspartiet Frihedspartiet.
- Dette ultimatum udløber om nogle timer, advarer han.
Nye demonstrationer på vej
I januar vedtog det ukrainske parlament en lov, der kunne give amnesti til fængslede demonstranter. Amnesti-loven kan dog første træde i kraft, hvis alle regeringsbygninger er rømmet.
- Vi gør alt, hvad vi kan, så amnestiloven kan træde i kraft. Der blev taget en beslutning om at forlade rådhuset, og det gør vi så. Der er ikke en eneste demonstrant tilbage, siger Oleh Helevey fra nationalistpartiet Svoboda.
Samtidig er der søndag bebudet nye omfattende demonstrationer på Uafhængighedspladsen i det centrale Kijev.
Sidste søndag anslås det, at op imod 70.000 var samlet på pladsen i protest mod Viktor Janukovitj.
Starten på demonstrationerne
Siden november sidste år har der været omfattende demonstrationer mod den ukrainske præsident. De massive protester brød ud, da præsidenten opgav en handelsaftale med EU og i stedet for søgte et tættere forhold med Rusland og præsident Vladimir Putin.
Protesterne eskalerede, da regeringen vedtog en ny lov, der gør det nærmest umuligt at afvikle demonstrationer. Loven blev dog senere opgivet.
Mandag rejser oppositionslederne Arsenij Jatsenjuk og Vitalij Klitsjko til Berlin for at mødes med den tyske forbundskansler Angela Merkel om sagen.
/ritzau/dpa