EU er Schweiz' største handelspartner, men det forhold er i alvorlig fare for at krakelere, efter at et lille flertal af schweizere søndag har stemt nej til fri indvandring fra EU-lande.
Selv om Schweiz ikke er medlem af EU, underskrev landet i 1999 aftalen om fri bevægelighed med unionen, og derfor kan landets ja til indvandringskvoter få yderligere konsekvenser, vurderer DRs EU-korrespondent Ole Ryborg.
- Det er helt klart, at det vil forværre forholdet, siger Ole Ryborg.
- Det er en aftale, der ikke kun handler om fri bevægelighed og arbejdskraft, men også om fri handel. 80 procent af Schweiz' eksport går til EU, og eksempelvis sælger schweizerne hvert år 50.000 ton schweizerost til os. Skal der nu sættes begrænsninger på det, spørger han.
Foruden ost er Schweiz' store eksportvarer til EU blandt andet ure og medicin.
Det kan ramme Schweiz på mange måder
Resultatet af folkeafstemningen har allerede mødt hård kritik fra EU-Kommissionen, og Ole Ryborg fastslår, at EU ikke vil være i stand til at leve med schweizisk begrænsning på indvandring til landet fra EU-borgere.
- Man er fra EU nødt til at afvise det her, for det er jo en aftale, som er lavet mellem EU og Schweiz, der indeholder mange punkter, blandt andet at man frit kan komme og arbejde i Schweiz som EU-borger. Og nu er der udsigt til et klart brud på den aftale, siger Ole Ryborg.
Samtidig er mange tusinde arbejdspladser pludselig i fare efter den schweiziske folkeafstemning.
Hvert tredje schweiziske job afhænger ifølge nyhedsbureauet AFP af handel med EU, og næsten tre fjerdedele af de indvandrere, der bor i Schweiz, kommer fra et EU-land.
- Det kan ramme Schweiz på mange måder, for det er jo ikke kun EU-borgere, der tager til Schweiz. Der er i øjeblikket 400.000 schweizere, der bor og arbejder i EU. Hvad skal der ske med dem, siger Ole Ryborg.
Tre år til indvandringskvoterne skal være på plads
Han understreger dog, at den schweiziske begrænsning på EU-indvandring ikke kommer til at træde i kraft i morgen.
Der er foreløbig afsat tre år til at forhandle de endelige detaljer på plads.
- Og så må vi se, hvordan de schweiziske politikere kommer til at reagere på folkeafstemningen, siger Ole Ryborg.
Schweiziske tilhængere af indvandringskvoter for EU-borgere mener, at fri bevægelighed for EU-borgere i Schweiz blandt andet har sat landets lønninger, sundhedssystem og infrastruktur under pres.
Den schweiziske regering og flere fremtrædende virksomhedsledere siger til gengæld, at den fri bevægelighed er nøglen til Schweiz' økonomiske succes.