Valg: Schweiz begrænser adgang for EU-borgere

Et snævert flertal på 50,3 procent af schweizerne har stemt for en begrænsning af indvandringen af EU-borgere oplyser schweizisk tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Folket har talt. Schweiz begrænser afgangen for EU-borgere. (Foto: © Michael Buholzer, Scanpix)

Schweizerne så længe ud til at være fuldstændig delt - 50 procent for og 50 procent imod - i spørgsmålet, om man skal begrænse indvandringen af EU-borgere til alpelandet.

Eksperter og organisationer har advaret om, at det vil skade Schweiz' forhold til EU, som mener, at borgere fra EU-lande skal kunne rejse frit mellem landene.

Schweiz er ikke medlem af EU, selvom landet er omringet af EU-stater. EU er Schweiz' vigtigste handelspartner, og derfor har mange virksomheder også advaret mod loven.

23 procent udlændinge

23 procent af Schweiz' knap otte millioner indbyggere er udlændinge. Italienere udgør den største andel af EU-borgere i landet, tyskere den næststørste.

Det er det nationalkonservative schweizisk folkeparti, SVP, som har taget initiativ til afstemningen. Ud over årlige kvoter for EU-indvandring kræver de også en lov, der favoriserer schweiziske jobsøgere frem for udlændinge.

Deres argument er, at EU-borgere tager arbejde fra schweizere, og at overbefolkning presser sundheds- og uddannelsessystemet, giver køer på vejene og skæmmer det schweiziske landskab med nybyggeri.

Store geografiske forskelle

Modstandere af forslaget argumenterer derimod for, at Schweiz har brug for højt uddannede udlændinge, hvis landets virksomheder skal blive ved med at kunne vokse.

Ud over søndagens folkeafstemning har de forskellige regioner i landet også skulle stemme - og det har afsløret store geografiske forskelle på, hvor venligt stemte schweizerne er over for at få besøg af deres EU-naboer.

Mens de fransk-talende regioner i den vestlige del af landet har stemt imod lovforslaget om at sætte kvoter for indvandringen af EU-borgere, har de tysk-talende i den østlige del af landet støttet det kontroversielle forslag.

/ritzau/AFP