EU: Schweiz' lukkede grænser kan få konsekvenser

Det kan få konsekvenser for Schweiz, at landets borgere søndag stemte ja til at begrænse antallet af indvandrere fra EU, lyder det fra EU-kommisionen.

Et lille flertal stemte 'ja' til stramningerne af EU-borgeres frie bevægelighed ind i Schweiz. Og det kan få konsekvenser for Schweiz' forhold til EU, siger kommissionen. (Foto: © MICHAEL BUHOLZER, Scanpix)

Det kan få videre konsekvenser for forholdet mellem EU og Schweiz, at et flertal af befolkningen i alpelandet søndag har sagt ja tak til at begrænse EU-borgeres mulighed for at rejse ind i landet.

Sådan lyder udmeldingen fra EU-Kommissionen.

- Det går imod princippet om fri bevægelighed mellem EU og Schweiz, lyder det i en skriftlig kommentar fra EU-Kommissionen efter søndagens afstemning.

Undersøger konsekvenserne

Selv om Schweiz ikke er medlem af EU, underskrev landet i 1999 aftalen om fri bevægelighed med unionen.

Det betyder, at EU bliver nødt til at undersøge, hvad søndagens afstemning kommer til at betyde for den gamle aftale.

- EU vil nu undersøge konsekvenserne af dette initiativ og relationen mellem EU og Schweiz som helhed, lyder det fra kommissionen.

Genovervejelse af handelsaftelen

Kommissionsformand José Manuel Barroso har fra start været blandt modstanderne af den schweiziske begrænsning af bevægelighed. Han advarede før afstemningen om, at et ja til forslaget kan komme til at betyde en genovervejelse af også handelsaftalen.

Argumentet er, at Schweiz ikke kan forvente at lukke døren til EU-borgere og samtidig fortsætte handlen med de 28 EU-lande.

Hver tredje schweiziske job afhænger ifølge nyhedsbureauet AFP af handel med EU, og næsten tre fjerdedele af de indvandrere, der bor i Schweiz, kommer fra et EU-land.

- Vi har manøvreret os selv ind i en meget svær position med denne beslutning, siger formanden for de schweiziske socialdemokrater, Christian Levrat.

- Vi må finde en løsning

Præsident Didier Burkhalter siger, at det nu er regeringens opgave at finde en løsning, der også er acceptabel for EU.

- Vi bliver nødt til at finde en løsning nu. Hvad er den bedste måde at løse denne situation, spørger han.

Men det er langt fra alle, der beklager udfaldet af søndagens afstemning. Flere EU-skeptiske britiske politikere hylder schweizerne på Twitter, og i Frankrig kalder højre-politikeren Florian Philippot Schweiz for et ægte demokrati.

/ritzau/dpa