Det er ikke kun USA, der med sin tilbagetrækning af soldater har været med til at præge de aktuelle uroligheder i Irak.
Også Danmark kan drages til ansvar, mener professor Mikkel Vedby Rasmussen, leder for Center for Militære Studier.
For både USA og Danmark har taget parti ved at gå i krig i Irak og er blevet en del af en konflikt, snarere end at de har grebet ind i andres konflikt.
- Vores problem er, at den daværende danske regering havde en politik, der ikke handlede om Irak, men om at følge USA. Dermed blev vi medansvarlige for, hvordan det gik i Irak. Det er nok amerikanerne, der har det største ansvar, men vi kan ikke løbe fra, at vi var med, og det ser vi nu konsekvenserne af, siger Mikkel Vedby Rasmussen til dr.dk.
8.000 civilie døde sidste år
De danske tropper trak sig ud af Irak i 2007, og i 2011 forlod de sidste amerikanske soldater landet.
Men det har ikke betydet, at volden og bombeangrebene er blevet mindre. Alene sidste år mistede 8.000 civile livet ifølge FN.
Og Iraks stabilitet bliver mere og mere truet i takt med, at islamistiske grupperinger vinder terræn.
Irakkrigen skyld i åben borgerkrige
Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen kan meget af den udvikling ledes tilbage til én særlig dag for 13 år siden.
- Irakkrigen står mere og mere som begyndelsen på en række åbne borgerkrige i Mellemøsten. De her lande skal finde ud af, hvad pokker deres fremtid skal være. Måske startede det hele egentligt 11. september 2001, hvor en arabisk borgerkrig blev ført ind i et vestligt land, siger professoren.
Situationen i Irak har på det seneste været på vej ud af kontrol, efter at den berygtede terroroganisation Islamic State of Iraq and the Levant (ISIS), der har nære forbindelser til al-Qaeda, for nylig overtog kontrollen med den stærkt symbolske by Fallujah, kun 70 kilometer fra hovedstaden Bagdad.
Dr.dk sætter i disse dage fokus på, hvad det er for et Irak, som Danmark har forladt.