Et af de største mål med Irakkrigen var at befri det irakiske folk fra en grusom og undertrykkende diktator med uanede magtbeføjelser.
Det lykkedes da også, og Saddam Hussein blev henrettet i december 2006.
Men trods forsøg på demokratisering og utallige opfordringer til politisk forsoning er Irak i dag på vej mod at blive en diktaturstat igen.
Det mener en række eksperter.
- Demokrati, der var en vigtig begrundelse for krigen i 2003, eksisterer ikke. Irak ledes diktatorisk af én politiker, Nuri al-Maliki, siger mellemøst- og terrorforsker Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for Internationale Studier.
Holder sunnierne uden for indflydelse
Nuri al-Maliki repræsenterer shia-muslimerne og beskyldes igen og igen for at se stort på det sunni-muslimske mindretal i Irak. Ifølge Lars Erslev Andersen er det hovedårsagen til, at konflikten i landet eskalerer lige nu.
- Maliki har holdt sunnierne udenfor politisk indflydelse, og de får heller ingen jobs ud af hans politik. Han laver aftaler med sunnierne i parlamentet, men overholder dem slet ikke. Derfor er frustrationen bare vokset og vokset, siger han.
Selvom Maliki ikke vandt valget i 2010, fik han alligevel tiltusket sig magten og sidder nu som premierminister samt forsvars- og indenrigsminister.
De to sidstnævnte poster har han stille og roligt trukket til sig i et forsøg på at samle magten omkring sig, lyder det fra Helle Lykke Nielsen, lektor på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.
- Han gør det, fordi han vil være Iraks stærke mand. Der er valg til april, og hans chance for at vinde det er at slå hårdt på at være garant for sikkerheden, siger hun.
Maliki fortsætter i samme spor
Men rigtigt demokrati får Irak ikke, før alle de forskellige befolkningsgrupper inkluderes i magtspillet, understreger Helle Lykke Nielsen.
- Sunnierne er totalt marginaliseret, og meget tyder på, at Maliki fortsætter som premierminister efter valget, hvor han vil fortsætte med at samle magten omkring sig, siger han.
Nuri al-Maliki har været Iraks premierminister siden 2006.
Dr.dk sætter i de kommende dage fokus på, hvad det er for et Irak, som Danmark har forladt.