VIDEO Ole Ryborg skærer det ud i pap: Det betyder EUs bankaftale

En fælles EU-fond på 410 milliarder kroner skal hjælpe danske banker - og bankkunder.

EU-landenes økonomi- og finansministre blev natten til torsdag enige om deres bud på de nye regler for afvikling af syge banker i den kommende bankunion.

Ifølge DRs EU-korrespondent Ole Ryborg indeholder aftalen i store træk tre ting.

Først og fremmest vil EU etablere et europæisk finanstilsyn. Dernæst skal der være nogle fælles spilleregler for, hvordan man gør, hvis bankerne - trods tilsynet - havner i vanskeligheder.

Skatteborgerne skal ikke betale

Endelig laver EU en europæisk bankredningsfond på 410 milliarder kroner, som bankerne selv skal indbetale til.

- Hele formålet med aftalen er, at få kontrol over bankerne, som opererer på tværs af grænserne og få lavet et system, så vi undgår, at det er skatteborgerne, der skal betale for at redde bankerne, som vi har set i blandt andet Irland og Cypern, siger Ole Ryborg.

Aftalen skal nu forhandles på plads med Europaparlamentet, før den endelige struktur for hele bankunionen kan falde på plads.

Uvist om Danmark vil være med

Helle Thorning-Schmidt og co. har endnu ikke besluttet sig, om det er en god idé for Danmark at gå med i bankunionen, der skal fungere som fælles bolværk mod en ny finanskrise.

Aftalen om bankunionen kan nemlig vise sig at ramme grundlovens bestemmelser om suverænitetsafgivelse - og derfor kan Danmark risikere at skulle vælge imellem at gennemføre en folkeafstemning eller at stå uden for den europæiske bankunion.

Se hele analysen med Ole Ryborg i videoen øverst i artiklen.