Svensk minister tvivler på EU's bankunion

Finansminister Anders Borg mener, Sverige og Danmark ser ret ens på bankunionen. Han har besluttet at sige nej.

Sveriges udenrigsminister Anders Borg tror ikke på en europæisk bankunion. (Foto: © Thierry Monasse)

Sveriges finansminister, Anders Borg, har ud på aftenen onsdag forladt forhandlingerne om næste skridt i EU's bankunion, en fælles afviklingsmekanisme for nødlidende banker.

Den svenske minister har længe gjort det klart, at Sverige som ikke-euroland ikke agter at deltage i eurolandenes bankunion inden for den nærmeste fremtid. Så han føler ikke behov for at blive hængende til nattesæde i Bruxelles.

- Vi er kommet så langt, at vi kan konstatere, at de centrale svenske krav er tilfredsstillet. Det sikres, at der findes en ligeværdig behandling af lande udenfor, siger Borg på vej væk fra forhandlingerne.

Danmark stadig med

Mens Sverige allerede har truffet sin beslutning om at sige nej til bankunionen, deltager den danske økonomiminister, Margrethe Vestager (R), fortsat aktivt i forhandlingerne og har igen onsdag gentaget, at det er for tidligt for Danmark at tage stilling.

Men selv om banksektoren i Sverige og Danmark er ganske tæt knyttet sammen, blandt andet via Nordea, vil Borg ikke svare direkte på, om det får betydning for Sverige, om Danmark vælger at gå med i bankunionen.

- Jeg tror, at Sverige og Danmark kommer til at have et ret ensartet syn på de her spørgsmål. Vi har haft en vældig god dialog med den danske regering, og det er nogenlunde de samme spørgsmål, som kommer til at spille en rolle.

- For Sveriges vedkommende har vi draget konklusionen, at det formentlig kommer til at vare længe, inden vi går med. Så må vi se, hvad Danmark lander på, siger Anders Borg.

Skidt løsning

Den svenske finansminister lægger ikke skjul på, at han er meget lidt imponeret over det kompromis, der tegner sig for eurolandene og de øvrige, der måtte vælge at gå med i det nye samarbejde, der sigter mod at sikre landene bedre mod fremtidige kriser i Europas banksektor.

- Det er godt, hvis vi får en løsning, og man får en bankunion på plads. Men det tegner til at blive en vældig kompleks løsning, og jeg er vel ikke helt overbevist om, at det her er en struktur, som øger tilliden til det europæiske banksystem, siger Borg.

/ritzau/