Danske basser til kaffen i Iran

Iranerne spiser flødeskumskager og dansk wienerbrød i metervis takket være en dansk kvinde, der for 53 år siden drog fra Århus til Teheran og åbnede et bageri.

Takket være en dansk kvinde, der for 53 år siden drog fra Århus til Teheran og åbnede et bageri, spiser iranerne i den nordlige del af Teheran dansk wienerbrød i metervis. (Foto: © Marie Andersen Klareskov, DR)

Det danske bageri i den nordlige del af Teheran kan ganske enkelt ikke følge med.

- Vi laver wienerbrød i metervis, som du kan se, siger dansk-iranske Bettina Panahizadi og flytter sig for en bager og den bakke wienerbrød, der netop er kommet ud af ovnen.

De duftende basser bliver hurtigt skåret ud og lagt i æsker - i kilovis.

- Iranerne køber ikke wienerbrød i stykvis. De køber det per kilo, som Bettina Panahazadi bemærker.

Flyttede til Iran og overtog bageri

Hun er datter af Anne-Lise Idslev, der i 1960 som ung pige rejste til Iran, blev gift med en iraner og åbnede landets første danske bageri.

Da hun for syv år siden døde, flyttede Bettina til Iran og overtog det bageri der i mellemtiden var blevet til to.

I begyndelsen anede iranerne ikke, hvad wienerbrød var for noget. Men i dag ved alle iranere hvad "danish pastry" er, og selvom Panahazadi-familiens to bagerier er de eneste, der har de oprindelige danske opskrifter, er der i dag mange bagerier i Teheran, der kalder sig selv Danish Pastry.

Iranerne køber wienerbrød varmt

Ude i butikken er der leben. Dagen efter er det helligdag, og det kan mærkes. Bageriets baglokaler er fyldt med stakke af æsker fra gulv til loft.

- De er væk i morgen, forsikrer Bettina Panahazadi.

Så hurtigt går de varme, danske basser i Teheran. For varme skal de være. Iranerne køber dem helst, lige når de er kommet ud af ovnen. Derfor bages der løbende hele dagen.

- Jeg har været kunde her i 30 år, fortæller en ældre kunde.

Bageriet sælger bl.a. spandauere, kokostoppe, grønne prinsessekager, flødeskumskager med friske frugter, kringle og jordbærtærter.

- Det har været det samme i så mange år nu. Jeg har ikke ændret meget. Det hele kører, som da min mor levede, siger Bettina Panahazadi.

Se mere i aften i TV-Avisen kl. 21.30 på DR1.