Tyske spionchefer er på vej til Washington

Højtstående delegation fra Berlin rejser til Washington med en byge af spørgsmål omkring påståede aflytninger.

Merkel har selv talt i telefon med præsident Barack Obama om sagen. (Foto: © MAURIZIO GAMBARINI, Scanpix Denmark)

Tyske spionchefer rejser i næste uge til Washington for at få svar på spørgsmål omkring USA's påståede aflytning af forbundskansler Angela Merkels mobiltelefon.

Den tyske delegation sendes til USA's regeringshovedstad, efter at USA's ambassadør i Berlin har været indkaldt til det tyske udenrigsministerium for at afgive forklaring om krisen, der rokker ved det traditionelt gode forhold mellem de to lande.

- Højtstående repræsentanter for den tyske forbundsregering vil hurtigt rejse til USA for at få fremskyndet diskussioner med Det Hvide Hus og med efterretningstjenesten NSA om de nylige beskyldninger, siger Georg Streiter, som er talsmand for forbundskansleren.

Merkel talte med Obama

Flere medier i Berlin citerer efterretningskilder for, at delegationen vil omfatte topembedsmænd fra Tysklands efterretningstjeneste.

Merkel talte selv i telefon med præsident Barack Obama onsdag om sagen, og hun gjorde det klart, at en sådan form for aflytning ville være et graverende tillidsbrud og uacceptabelt, hvis det virkelig fandt sted.

- Spionage mellem venner finder ikke sted, sagde Merkel under EU-topmødet i Bruxelles torsdag og fredag.

Det Hvide Hus har afvist, at en aflytning af Merkel har fundet sted.

Tyskland og Frankrig samarbejder om reaktioner over for amerikanerne. Den ansete tyske avis Süddeutsche Zeitung antyder imidlertid, at Frankrig har en flertydig og vanskelig rolle i krisen omkring spionage og aflytninger, da Paris har aftaler med Australien, Storbritannien, Canada, New Zealand og USA om at dele praktisk talt alle efterretninger.

De fem lande har også afgivet løfter om ikke at udspionere hinanden.

Brasilien og Mexico involveret

Den megen furore om aflytninger omfatter også lande som Brasilien og Mexico.

Det var det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, som bragte historien om aflytningen af Merkels mobiltelefon baseret på oplysninger i dokumenter, som er blevet lækket af den stærkt omstridte Edward Snowden, tidligere it-tekniker i NSA.

/ritzau/DPA