Arbejdslejr og uretfærdigt retssystem: Usikker fremtid for dansk aktivist

I fængslerne er der dårlig kost og beskidt, og man kan ikke forvente en retfærdig retssag, fortæller Leif Davidsen

Den 26-årige danske Greenpeace-aktivist, Anne Mie Roer, fik i dag afslag på at blive løsladt mod kaution ved en domstol i Murmansk (Foto: © Dmitri Sharomov, Scanpix)

Ækle fængsler, et uretfærdigt retssystem, der med stor sikkerhed er politisk, og en tur i arbejdslejr.

Det er - og kan blive - konsekvenserne for den 26-årige danske Greenpeace-aktivist, Anne Mie Roer, der i dag fik afslag på at blive løsladt mod kaution ved en domstol i Murmansk. Hun skal derfor blive i fængslet - foreløbig indtil den 24. november.

- Russiske fængsler er ubehagelige. Der er dårlig kost og dårlig hygiejne, og bygningerne er også af en dårlig standard, siger Leif Davidsen, der er journalist og forfatter og tidligere korrespondent i DR.

Dom og så i arbejdslejr

Anne Mie Roer kan risikere at komme til at sidde fængslet længere end til den 24. november. Og ender hun med at blive dømt, ryger hun i arbejdslejr.

- Det russiske system er sådan, at så længe man er varetægtsfængslet, og så længe sagen kører, sidder man i en fængselscelle. Men når man får sin dom, bliver man sendt ud til et sted i det store land i en arbejdslejr. Det kan for eksempel være i Sibirien eller Mordovia. Så fremtiden ser ikke særligt lys ud, fortæller Leif Davidsen.

Netop i en arbejdslejr i Mordovia sidder Nadesjda Tolokonnikova, som er medlem af punkbandet Pussy Riot. Hun fik en dom på to års fængsel og begyndte en sultestrejke, fordi hun klagede over lejrens barske forhold. Fangerne arbejder 17 timer i døgnet, skrev hun i et brev.

Medlemmer af miljøgruppen Greenpeace slipper 30 hvide duer fri for hver af de 30 Greenpeace-aktivister der bliver tilbageholdt i et russisk fængsel. Demonstrationen fandt sted i Manila, Filippinerne. (Foto: © Noel Celis, Scanpix)

Dom afgøres i Kreml

Derudover kan man på ingen måde være sikker på at få en retfærdig rettergang i det russiske retssystem, siger Leif Davidsen.

- Jeg har aldrig hørt en eneste vestlig jurist sige, at det russiske retssystem er retfærdigt. Efter min vurdering bliver Greenpeace-aktivisternes dom ikke afgjort af dommeren i retssalen i Murmansk. Den bliver afgjort i Kreml og i et eller andet omfang af Putin, siger han.

- Men det jeg frygter mest er, at Gazprom, som er et meget stort verdensomspændende olie- og gasfirma med tætte relationer til Kreml, bruger denne her sag til at statuere et eksempel med: "Hvis Greenpeace- eller andre aktivister i fremtiden forsøger at lave aktioner mod vores virksomhed, så har vi nu vist i Murmansk, hvad det indebærer, hvis vi får fat i jer..."

Ikke helt sort det hele

Borgerservice siger fredag eftermiddag til DR Nyheder, at den fortsatte varetægtsfængsling af Anne Mie Roer ikke ændrer noget i Danmarks tilgang til sagen. Man afventer de russiske myndigheders meldinger, og så vil man snakke med Anne Mie Roer og hendes advokat.

Så det store spørgsmål er, hvor sort hendes fremtid i det russiske fængsel er nu.

- Det danske diplomati plejer at være gode bag kulisserne. Udenfor mediernes søgelys forsøger man gerne sammen med andre nationer at ændre sagens udfald - så der kan godt falde en dom, men dommen vil blive efterfulgt af en løsladelse og en udvisning. Men det ændrer ikke på, at det er en vanskelig, kompliceret og svær situation for de fængslede aktivister, siger Leif Davidsen.