Afrikanske flygtninge var hjælpeløse på vej mod Europa

Dårlig koordinering var tilsyneladende en af årsagerne til, at mindst 130 personer døde på vej mod den italienske ø Lampedusa.

Overlevende bådflygtninge reddes i land på Lampedusa. (Foto: © Nino Randazzo, Scanpix)

Der var ikke styr på kommunikationen, da en båd med op mod 500 afrikanske flygtninge kæntrede natten til torsdag.

Den Internationale Migrationsorganisation har talt med flere overlevende fra ulykken, der fandt sted natten til torsdag, og som har kostet mindst 130 personer livet. Organisationen beretter, at flygtningene og de personer, der arrangerede turen fra Libyen til Italien, var totalt uforberedte.

- Normalt er disse både udstyret med satellittelefoner, eller også ringer nogen om bord til et familiemedlem i Italien, som så alarmerer myndighederne, fortæller Veronica Lentini fra den Internationale Migrationsorganisation til New York Times.

- Men i dette tilfælde var der ingen, der underrettede nogen, siger hun.

Lavede bål på båden for at få opmærksomhed

Det fik tilsyneladende nogle af personerne om bord på båden til at gå i panik, da båden havde ligget ud for Lampedusas kyst i et par dage, efter at en motor var gået i stykker.

De forsøgte at tiltrække sig opmærksomhed ved at tænde ild til et stykke stof for at underrette andre skibe i nærheden. Ilden spredte sig imidlertid hurtigt via benzinen fra den ødelagte motor, og det fik i sidste ende båden til at gå ned.

- Da branden blev startet, var der bekymring for, at båden skulle synke, og alle samlede sig i den ene side af både, og det fik den til at kæntre, siger Italiens indenrigsminister Angelino Alfano ifølge BBC.

Snorlige rækker med ligposer på kajen

Op mod 130 af bådens passagerer druknede, herunder flere børn og gravide kvinder, mens flere hundrede fortsat savnes. Mindst 150 personer overlevede.

Italienske redningsarbejdere har indtil videre fundet flere end 100 døde flygtninge.

- Vi har været under vandet tre gange og har i denne omgang fundet 18 lig, fortæller lederen af eftersøgningsholdet, der har lagt de mange ligposer i snorlige rækker på Lampedusas kaj.

25.000 flygtninge er druknet på 20 år

Flere tusinde flygtninge drukner hvert år i forsøget på at nå til Europa. Det sker typisk, efter at smuglernetværk samler flygtninge fra især Syrien, Eritrea og Somalia sammen i for små både.

Det står endnu ikke klart, om båden, der kæntrede natten til torsdag, var del af et smuglernetværk.

Lampedusa har i de seneste årtier været hovedstad for mange tusinder afrikanske bådflygtninge, da øen ligger meget tæt på Nordafrikas kyst.

Lignende ulykker sker ofte flere steder i Sydeuropa, hvor 25.000 immigranter er druknet i de seneste 20 år. Tidligere på ugen druknede 13 flygtninge eksempelvis i et forsøg på at nå til Sicilien.

Italien afholder fredag sørgedag for de omkomne fra torsdagens ulykke.