Ryanair skal betale 1,5 millioner kroner i bøde samt i alt knap 75 millioner kroner i erstatning til personalet og franske myndigheder.
Det er franske socialmyndigheder, arbejdsløshedskasser, pensionskasser og fagforeninger, der i fællesskab har lagt sag an mod det irske lavprisselskab.
127 medarbejdere, der arbejdede for selskabet ved lufthavnen i Marseille, var ansat på mere lempelige irske arbejdsmarkedskontrakter for at undgå at leve op til fransk arbejdsmarkedslovgivning.
Betalte ikke pension
Selskabet har således hverken betalt social- eller pensionsbidrag, det har underbetalt sine ansatte og sidst, men ikke mindst, har det presset piloter og kabinepersonale til det yderste.
Stewardesserne blev således kun betalt fra det øjeblik, hjulene begyndte at rulle. I håb om at de så fik tømt og fyldt maskinen hurtigere.
Købte egne uniformer
En del af piloterne fik heller ingen syge- og feriepenge og måtte købe egne uniformer.
Ryanair har også slået hårdt ned på medarbejdere der har forsøgt at organisere kolleger i en fagforening.
Og der har været strengt forbud mod at udtale sig, om hvad flere medarbejdere kalder "mareridtslignende" arbejdsforhold.
Risikerer fyring
- Hvis jeg bliver afsløret, bliver jeg fyret fem minutter senere, har en pilot fortalt radiostationen France Info.
Også lavprisselskaberne Easyjet og Cityjet er blevet idømt bøder for at omgå fransk social- og arbejdsmarkedslovgivning, men erstatningen på knap 75 millioner kroner er en rekord, der ifølge avisen Le Figaros hjemmeside vil sætte sig spor i branchen.
Ifølge France 24 opfordrede en advokat for pilotfagforeningen SNPL inden retssagen domstolen til at "statuere et eksempel" med sin afgørelse.
Ryanair har også været i søgelyset i forhold til arbejdsforhold andre steder i Europa. En italiensk stewardesse kunne tidligere på året fortælle om forfærdelige arbejdsforhold hos selskabet.
Og i august blev en pilot fyret, efter han fortale om selskabets sikkerhed til tv.
Ryanair har ladet forstå, at man vil appellere afgørelsen.