11 største oprørsgrupper i Syrien: Vi vil skabe islamisk stat

USA's nølen i Syrien betyder, at hidtil moderate oprørere nu tilslutter sig ekstremister, siger ekspert.

Den nye koalition af 11 oprørsgrupper påstår at repræsentere 75 procent af de syriske oprørere. (Foto: © Miguel Medina, Scanpix)

Mens USA og Rusland stiltiende forsøger at forhandle om en løsning på borgerkrigen i Syrien, så går hidtil moderate oprørsgrupper sammen med ekstremister og vender sig mod Vesten og den syriske opposition.

I stedet ønsker grupperne en islamisk stat, fortæller Washington Post. Og det vanskeliggør forhandlinger om fred i Syrien.

Sammenslutningen af de 11 oprørsgrupper er ført an af Jabhat al-Nusra-gruppen, der af USA betragtes som en terror-gruppe med forbindelse til terror-organisationen Al-Quada.

Ført an af terrorgruppe

At oprørsbevægelser, der tidligere var pro-vestlige, nu følger med islamister og jihadister er udtryk for, at de ikke længere tror på, at Vesten militært kommer til at spille en stor rolle, siger Jakob Skovgaard-Petersen, professor i islam og arabiske forhold ved Københavns Universitet.

- Tidligere har de her grupper kunnet samarbejde om enkelte operationer, men også set på hinanden med stor skepsis. Nu er skepsissen mod oppositionen, som den vestlige verden vil støtte, åbenbart større, siger han.

Oprørere føler sig ladt i stikken

Den syriske opposition er før og under borgerkrigen flygtet ud af landet til blandt andet Istanbul og Kairo.

Og oprørerne føler sig ladt i stikken, fortæller Jakob Skovgaard-Petersen. For oppositionen har ikke formået at hjælpe oprørerne med våben, penge eller nødhjælp:

- Derfor er den noget ugleset. Man synes, at de bare render rundt og holder møder uden egentlig at gøre en indsats.

Fjender af både USA og Assad

Den nye koalition påstår selv at repræsentere 75 procent af oprørene, og i fredsforhandlinger ville USA netop forsøge at overtale de moderate grupper til at sidde i et overgangsstyre sammen med Assad, som Rusland kræver.

- Men USA kan ikke overtale dem, der er gået nu. De er ligeså fjendske overfor USA, som de er overfor Assad, siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Forhandlinger går trægt

Et kemisk angreb i Damaskus, som USA mener Syriens præsident Assad står bag, fik USA til at true med at gennemføre et militært angreb mod det syriske regime.

Men så blev Rusland og USA enige om, at hvis Syrien hurtigt går med til at fortælle alt om sine lagre af kemiske våben og skrotte våbnene, så kan et angreb afværges.

Siden har USA og Rusland forsøgt at finde frem til, hvordan det skal foregå. Igår meldte Rusland dog ud, at forhandlingerne går trægt.

Borgerkrigen i Syrien har varet i to og et halvt år.

Over to millioner mennesker er flygtet ud af Syrien siden marta 2011, mener FN. Dertil kommer antallet af folk, der er drevet på flugt internt i Syrien, som ligger på 4,25 millioner mennesker.