Rusland melder om problemer i Syrien-forhandlinger

Russisk viceudenrigsminister siger, at forhandlingerne med USA om Syrien-krisen ikke går så glat endda.

Sergej Rijabkov (tv.) ved et møde med Bashar al-Assad tidligere i september. (Foto: © xinhua, Scanpix)

For halvanden uge siden nåede udenrigsministrene fra Rusland og USA til enighed om krisen om Syriens kemiske våben under forhandlinger i Schweiz.

Nu går det knap så godt.

Det siger i hvert fald den russiske viceudenrigsminister, Sergej Rijabkov.

Forhandlingerne går ikke så glat, siger han og tilføjer, at ledelsen i Moskva frygter, at den militære aktion, som USA har truet Syrien med, kun er udskudt.

Rusland: Går ikke så glat

- Uheldigvis er det nødvendigt at notere sig, at når det gælder kontakterne med amerikanerne, så går tingene ikke så glat. De går ikke helt i den retning, de burde, siger viceudenrigsministeren i parlamentet i Moskva.

Han tilføjer, at amerikanerne hele tiden minder om, at truslen om at straffe Damaskus står ved magt.

USA har beskyldt regimet i Syrien for at stå bag et angreb med giftgas i en forstad til Damaskus, den syriske hovedstad, den 21. august. Hundredvis af mennesker er meldt dræbt.

- Aggression er kun forsinket

Angrebet, som Rusland beskylder syriske oprørere for at stå bag, fik USA til at true med at gennemføre et angreb mod regimet.

Men så blev Rusland og USA under forhandlingerne i Geneve enige om, at hvis Syrien hurtigt går med til at fortælle alt om sine lagre af kemiske våben og så skrotte våbnene, så kan et angreb afværges.

- Vi har draget visse konklusioner og antager, at truslen om en aggression i strid med international lov indtil nu kun er forsinket, ikke helt droppet, siger Rijabkov og henviser til, at USA hele tiden minder om, at truslen står ved magt.

I øvrigt ventes våbeninspektører fra FN onsdag tilbage til Syrien, hvor de fortsat skal undersøge påstande om brug af kemiske våben under borgerkrigen, siger Rijabkov.

Inspektørerne har konstateret, at der blev brugt kemiske våben i Damaskus den 21. august, men deres mandat indeholder ikke bemyndigelse til at under, hvem der stod bag.

/ritzau/Reuters