2011
En gruppe unge syrere anholdes i marts for at have malet graffiti i byen Deraa i det sydlige Syrien.
Deres budskab er det samme som hos mange andre i Mellemøsten under det ulmende arabiske forår:
"Folket vil vælte regimet".
Folk reagerer på anholdelsen og går på gaden for at demonstrere. Flere dræbes og hundredevis såres, da sikkerhedsstyrker skyder mod demonstrationerne.
Bashar al-Assad lover at overveje et flerpartisystem og højere lønninger til statsansatte. Samtidig beordrer han anholdte demonstranter løsladt.
Protesterne vokser i løbet af året, og sikkerhedsstyrkernes fremfærd bliver mere og mere brutal.
2012
I februar er der hårde kampe mellem oprørere og Assads styrker i Homs - 700 mennesker bliver dræbt og mange flere såret.
I løbet af 2012 når kampene også hovedstaden Damaskus og Aleppo. Konflikten udvikler sig til en humanitær katastrofe med mange millioner flygtninge - både i nabolandene og internt fordrevne.
Rusland og Kina blokerer for en resolution i FN's Sikkerhedsråd.
2013
Islamistiske grupper som Al-Nusra og Al-Tawhid bliver mere og mere synlige i krigen. Det bekymrer Vesten, der ellers har planer om at bevæbne oppositionsstyrkerne.
USA og Storbritannien beordrer i foråret undersøgelser af et formodet kemisk angreb foretaget af det syriske regime.
Ifølge FN har mere end 100.000 mennesker mistet livet i konflikten.
Assads styrker genvinder nogle strategisk vigtige områder i Syrien, som har været besat af oprørere. I det hele taget får syrisk militær mere overtag i løbet af foråret 2013.
Oprørere og vestlige magter anklager Assad for at have brugt kemiske våben i et angreb, der kostede mere end 300 mennesker - heriblandt mange børn - livet i en forstad til Damaskus.
Rusland og Kina blokerer stadig for militær indgriben.