Dansk ekspert: Nervegas kan spores i blodet i lang tid

I dag træder FN's våbeninspektører ind i Damaskus for at undersøge, om der er brugt kemiske våben. Dansk ekspert mener ikke, at sporene er gået tabt i de sidste dage

Rækker af lig i Syrien. Ifølge Læger Uden Grænser og den danske ekspert, John Erik Stig Hansen, er de døde af nervegas. (© Scanpix)

Det er for sent. Alt for sent.

Sådan lyder det fra flere sider om den undersøgelse, som FN's våbeninspektører begynder på i Syrien i dag. Men en dansk ekspert er overbevist om, at der er brugt nervegas i krigen i Syrien - og at man vil finde rester af den i ofrene.

I går fik inspektørerne tilladelse til at besøge forstæder til hovedstaden til Damaskus, hvor påståede kemiske angreb skulle have fundet sted onsdag morgen i sidste uge. Flere hundrede skulle angiveligt være dræbt, men om det er Assads tropper eller oprørerne, der står bag angrebet, ved man ikke endnu.

Man ved heller ikke, om der overhovedet er blevet brugt kemiske våben i et angreb - men ifølge blandt andet Læger Uden Grænser tyder meget på det.

Ødelagt af bomber

Oprørerne siger, at Assad står bag - og Assad peger tilbage på oprørerne.

Præsident Barack Obama har tidligere sagt, at kemiske våben er en rød linje, som ikke vil blive tolereret. Derfor ventes inspektørernes undersøgelser med spænding.

Men det er for sent med undersøgelser nu lyder det fra en anonym kilde i den amerikanske regering ifølge nyhedsbureauet Reuters søndag. Også den britiske regering er tilbageholdende med optimismen.

- Faktum er, at mange af beviserne kan være ødelagt af det militære bombardement. Andre beviser kan være gået til over de seneste dage, siger den britiske udenrigsminister, William Hague.

Men en dansk ekspert i kemiske og biologiske våben er nær så afvisende. For blodprøver fra ofrene vil vise, om der er brugt nervegift eller ej.

Kan spores i blodet i lang tid

- Hvis der er brugt nervegift, vil man kunne spore det i blodet på ofrene i mange, mange uger efter, siger han John Erik Stig Hansen fra Center for Biosikring og Beredskab ved Statens Serum Institut til DR Nyheder.

Også de læger, der behandler ofrene vil være til stor hjælp, siger han. For hvor og hvornår begyndte ofrene at få symptomer? Er det et missil, der er slået ned med de kemiske våben? Og er der rester tilbage, som man kan undersøge?

For John Erik Stig Hansen er slet ikke i tvivl om, at der er blevet brugt kemiske våben i Syrien.

- På de forfærdelige billeder har vi set folk med muskelsammentrækninger og store problemer med at trække vejret. Irriterede øjne og næser. Det kan tale for, at der er blevet brugt Sarin, siger han.

Type er afgørende

Og netop typen af nervegift er meget afgørende. Den viser nemlig, om det er en professionel militærorganisation, der står bag - eller om der er tale om et improviseret våben. Men meget tyder på, at det er en større professionel organisation, der står bag, mener John Erik Stig Hansen.

Læger uden Grænser (MSF) oplyste lørdag, at 355 af de indlagte efter onsdagens angreb blev erklæret døde som følge af nerveforgiftning