Ekspert: Nej til FN et muligt tegn på Assad-indblanding i giftangreb

Syrien nægter at lade FN undersøge giftangreb. Det kan tyde på, at præsident Bashar al-Assad har noget at skjule.

Når den syriske regering nægter at lade FN undersøge giftangrebet i en Damaskus-forstad, tyder det på, at præsident Assad ikke har rent mel i posen.

Det vurderer Lars Cramer-Larsen, major ved Forsvarsakademiet:

- Assad har muligvis fejlvurderet situationen og befinder sig i et stærkt dilemma, men det kan også være, at han har noget at skjule og simpelthen står bag giftangrebet, siger han til DR Nyheder.

Mistet kontrollen med hæren?

En anden mulig forklaring er, at angrebet ganske enkelt er blevet udført uden Assads viden.

- Det kan også vise sig, at han har mistet kontrollen over sine militære enheder, siger Lars Cramer-Larsen.

Aktivistgrupper hævder, at mellem 500 og 1300 mennesker blev dræbt ved et kemisk angreb i Ghouta nær hovedstaden Damaskus i onsdags.

Bosnien: Oprørere bombede i egen baghave

Tidligere lørdag oplyste syrisk stats-tv, at Assads styrker havde fundet kemiske stoffer i tunneller, der bliver brugt af oprørere, og at det skulle være bevis på, at de står bag giftangrebet.

En syrisk oprører viser en død hund frem efter giftangrebet. (Foto: © STRINGER, Scanpix Denmark)

Lars Cramer-Larsen vil ikke afvise, at det kan være sket.

- Verdenshistorien viser, at det har fundet sted tidligere. Vi så i Sarajevo (Krigen i Bosnien fra 1992 til 1995, red.), at muslimer angiveligt stod bag et morterangreb på en markedsplads i byen. Og lige nøjagtig i det område af Damaskus, hvor giftangrebet skal have fundet sted, har der været radikale muslimer og selvmordsbomber tidligere, siger han.

FN ikke sikker på at finde skurken

FN's vicegeneralsekretær, tyske Angela Kane, ankom lørdag til Damaskus for at drøfte mulighederne for at undersøge det formodede giftangreb.

Men selvom FN på et tidspunkt får lov til at sende insepktører ind i de berørte områder, er der ingen garantier for, at det nogensinde vil blive muligt at udpege, hvem der stod bag angrebet.

- FN kan ikke nødvendigvis opklare, hvem der står bag. Det kommer an på, hvad de finder. Men de har ekspertisen til at finde ud af, om der har fundet et kemisk angreb sted og kan konstatere, hvilken type våben der er blevet brugt, siger Lars Cramer-Larsen.

Muligt amerikansk angreb

Barack Obama mødes i denne weekend med sine sikkerhedsrådgivere for at diskutere, hvilke muligheder USA har for at gribe ind over for det syriske regime - heriblandt en militær intervention.

Den amerikanske præsident har tidligere sagt, at hvis den syriske regering bruger kemiske våben, er det grund til at skride ind militært i krigen.

Ifølge DR Nyheders USA-korrespondent i Washington, Johannes Langkilde, er det stadig meget usikkert, hvad resultatet af mødet bliver.

En syrisk oprører viser en død hund frem efter giftangrebet. (© Scanpix)

- Obama har udelukket styrker på landjorden. USA prøver i øjeblikket at finde ud af, hvilke andre lande, der vil være med i en aktion. Den kunne indeholde præcisionsbomber fra baser i Tyrkiet eller krigsskibe. Noget der kunne stække det syriske styre og give flygtningene i landet et pusterum, siger Johannes Langkilde og fortsætter:

- USA har ikke brug for en ny stor krig lige efter at have afsluttet Afghanistan-krigen. Desuden er krigen i Syrien uhomogen krig med mange aktører. For eksempel kæmper islamister mod Assad, og dem har Obama ingen interesse i at bringe til magten, siger Johannes Langkilde.

Giftangreb bekræftet af læger

Læger uden Grænser har meddelt, at der blevet brugt giftgas i Syrien.

Tre syriske hospitaler, som hjælpeorganisationen Læger uden Grænser (MSF) støtter i Damaskus-regionen, modtog onsdag morgen 3600 patienter med symptomer på nerveforgiftning.

Det var den morgen, at Syriens regeringshær ifølge oprørerne udførte et voldsomt giftgasangreb i forstæder til hovedstaden Damaskus.

Læger uden Grænser meddeler, at blandt de indlagte blev 355 personer efterfølgende erklæret døde som følge af nerveforgiftning.