OVERBLIK: Mystik om nordmand i Congo - uskyldig eller dobbeltmorder?

Hvorfor blev to nordmænd dømt til døden i DR Congo? Svaret er omgærdet af mystik.

Joshua French er tiltalt for mord på sin fængselskammerat Tjostolv Moland. (Foto: © Junior D. Kannah, Scanpix)

Nordmanden Joshua French er blevet tiltalt for at have slået sin landsmand Tjostolv Moland ihjel i et fængsel i Congo, hvor de afsonede en dødsdom.

De to militæruddannede nordmænd blev anholdt i 2009, efter at deres chauffør blev fundet dræbt, og de blev siden dømt til døden ved tre retsinstanser i Den Demokratiske Republik Congo.

Norsk politi mener det var selvmordMen i august sidste år blev Tjostolv Moland fundet død i fængselscellen, som han delte med Joshua French.

Det norske kriminalpoliti, Kripos, har efterforsket dødsfaldet. Konklusionen lød, at Moland ikke blev udsat for noget kriminelt, og at der ikke var noget grundlag for at mistænke French for dødsfaldet.

En obduktionsrapport, som blev bestilt af norske myndigheder, konkluderede, at Moland begik selvmord.

Myndighederne i Congo har imidlertid tiltalt French for at have bedøvet Moland og derefter kvalt ham.

Mystik omkring drab i 2009Historien begyndte for alvor i 2009 - samme år, som 28-årige Tjostolv Moland og hans 27-årige norske ven, Joshua French, blev dømt til døden for mord og spionage i Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo).

I slutningen af april krydsede de to nordmænd grænsen mellem Uganda og DR Congo på en motorcykel. Målet for turen var diamantbyen Kisangani.

Fortid i forsvaret

Ingen ved helt præcist, hvad de to skulle i Kisangani, men de præsenterede sig flere gange med ID-kort fra det norske forsvar i de dage, de opholdt sig i byen.

De havde begge en fortid i det norske forsvar. Joshua French er også britisk statsborger og havde været forbi det britiske forsvar, men i 2009 var de begge i gang med at bygge en karriere op i sikkerhedsbranchen, skriver den norske avis VG.

Over for nogle medier har French og Moland udtalt, at de var i DR Congo på en drengerøvstur, mens de til andre har fortalt, at de var af sted, fordi de ville åbne et eventbureau med avancerede krigslege for rige turister.

Sikkerhedsagenterne

Avisen VG har imidlertid fundet frem til en tredje forklaring, som går ud på, at Moland og French skulle have etableret sikkerhedsselskabet "SIG Uganda" i den ugandiske hovedstad Kampala.

De to nordmænd drev selskabet i dæknavnene "Mike Callan" og "John Hunt", og ifølge VG trænede de rekrutter til sikkerhedsselskabet i Uganda. Rekrutterne fik efter sigende at vide, at de skulle forberede sig på højrisiko-missioner.

Moland French og Tjostolv Moland er blevet dømt til døden i DRCongo.

Kilder i den norske sikkerhedsbranche har oplyst til VG, at Moland og French tog til DR Congo i april 2009 for at sikkerhedsvurdere landet og for at lede efter potentielle kunder.

Det var ikke første gang Moland rejste til DR Congo. VG skriver, at nordmanden besøgte diamantbyen Kisangani i 2008, hvor han tog billeder af centralbanken og diamantdistriktet.

Chauffør dræbt af skud

Efter nogle dage i Kisangani hyrede Moland og French en chauffør til at køre dem tilbage til Uganda med motorcyklen på ladet af en landrover.

Chaufføren, den 30-årige Abedi Kasongo, skaffede to andre passagerer, og sammen drog de fem af sted den 5. maj 2009.

Hvad der herefter skete, er der flere versioner af. Nordmændenes og congolesernes. Et står dog klart. 109 kilometer fra Kisangi bliver den 30-årige chauffør dræbt af skud.

Nordmændens version

French og Moland har i retten fortalt, at bilen blev angrebet og har både indikeret, at en eller flere af de to andre passagerer var involveret, og at soldater fra den congolesiske hær havde planlagt et røveri.

Mens bilen blev angrebet, søgte nordmændene tilflugt i junglen, har de fortalt. Da de kom tilbage, fandt de chaufføren dræbt, slæbte hans krop ud af bilen og kørte videre langs vejen mod Uganda.

Congolesernes version

De to andre passagerer, Kasimu Aradjabu og Ayli-Pierre Kepo, har en anden version. I retten har de sagt, at nordmændene fik bilen stoppet for at tisse, og at Moland her truede chaufføren med et skydevåben.

- Stig ud, stig ud, skal Moland have råbt, før han skød chaufføren og bagefter skød mod Aradjabu og Kepo, der flygtede for deres liv.

Flugten

Uanset om den ene eller den anden version er korrekt, er der enighed om, at nordmændene flygtede i landroveren. I bilen besluttede de at sove nogle timer i nationalparken Okapi.

På det tidspunkt var liget af chaufføren for længst fundet, og jagten på nordmændene var sat ind.

Næste dag, den 6. maj, blev nordmændene derfor angrebet, men formåede at flygte til fods ind i junglen.

Undervejs skabte de et skjulested, hvor Molands oversavede gevær senere blev fundet. I retten har Moland fortalt, at han havde taget våbnet med fra Uganda for at beskytte sig mod vilde dyr.

Fængslet og sigtet

9. maj - fire dage efter drabet - blev Joshua French fanget af en gruppe soldater, og to dage senere gav Moland op og meldte sig selv til politiet.

Tre dage senere fik de norske myndigheder at vide, at de to nordmænd var pågrebet og mistænkt for drab og spionage i DR Congo.

Anklagen om spionage opstod, fordi de congolesiske myndigheder tolkede, at Moland og French havde arbejdet for de norske myndigheder, fordi de havde vist ID-kort fra det norske forsvar.

I september faldt der dom. Retten havde mest tiltro til congolesernes version af, hvad der skete under køreturen til Uganda. Både Joshua French og Tjostolv Moland blev dømt til døden.

DR Congos udenrigsminister slog dog samme dag fast, at nordmændene ikke ville blive henrettet. Samtidig blev de norske myndigheder idømt en bøde på 340 millioner danske kroner.

Blod og smil

Den hårde dom faldt, selvom de tekniske beviser i sagen har haft begrænset værdi.

Der blev for eksempel ikke foretaget nogen obduktion af liget. Derfor kan man ikke med sikkerhed sige, hvilken type våben chaufføren blev dræbt af, selvom anklageren har påstået, at mordvåbnet var Molands gevær.

Anklageren tillagde det desuden stor værdi, at der eksisterer et billede, hvor Moland tører blod af bilen, men han smiler mod kameraet. Billedet kan du se her:

Moland har i retten forklaret, at smilet var en reaktion på, at han og French var sluppet med livet i behold.

Nægtet sig skyldige

Hele vejen gennem retsforløbet har nordmændene nægtet sig skyldige, og undervejs er deres retssikkerhed blevet kritiseret.

Det har dog ikke haft betydning på dommen, der er blevet stadfæstet ved to retsinstanser i DR Congo.

Til gengæld er kravet mod Norge blevet droppet, og en erstatning til enken efter chaufføren er blevet forhandlet ned fra 100 millioner danske kroner til 5,5 millioner danske kroner.

Udlevering til Norge

Siden 2009 har de norske myndigheder uden held forsøgt at få de to nordmænd udleveret.

Den danske journalist og Congo-ekspert, Øjvind Kyrø, fortæller, at der er en ganske enkel forklaring på, hvorfor det ikke er lykkedes.

- I Congo er alle vant til at blive bestukket. Hvis den norske stat havde betalt penge under bordet, er jeg sikker på, at nordmændene ville være blevet udleveret. Men Norge har selvfølgelig ikke ønsket at støtte korruption, siger han til dr.dk over telefon fra DR Congo.

En repræsentant fra det norske udenrigsministerium rejste søndag til DR Congo i et forsøg på at få Joshua French hjem til Norge i live. Sammen med liget af Tjostolv Moland.

I videoen herunder kan du se de to nordmænd få deres dom i et indslag fra Deadline fra 2009:

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b10a3a11f9d0d2091d1bc