Er der grænser for længden af et koma?

Nelson Mandela har været holdt kunstigt i live i over en måned. Men selv om kroppen holder ud, sætter etikken før eller senere en grænse, mener ekspert.

(Foto: © Leon Neal, Scanpix)

Hele verden holder vejret og venter på nyt om Nelson Mandela.

Siden Sydafrikas 94-årige ekspræsident 8. juni blev indlagt på hospitalet med en lungeinfektion, er han blevet holdt kunstigt i live i en respirator.

Han er imidlertid ikke den eneste kendte person, der befinder sig i denne tilstand.

Under en skiferie i Østrig i februar 2012 blev den hollandske prins Johan Friso begravet i snemasser som følge af en lavine. En uge efter ulykken, oplyste lægerne at prinsen i forbindelse med ulykken havde haft hjertestop i 50 minutter. Dette har formentlig givet ham svære hjerneskader, og man vil ikke kunne sige hvorvidt han nogensinde vil vågne op fra sin komatilstand. (Foto: © Frank van Beek, Scanpix)

I 14 måneder har den hollandske prins Johan Friso været i koma, efter han blev begravet under en lavine på en skitur, og i Israel har tidligere premierminister Ariel Sharon ligget i koma som følge af en blodprop siden starten af 2006.

Under en skiferie i Østrig i februar 2012 blev den hollandske prins Johan Friso begravet i snemasser som følge af en lavine. En uge efter ulykken, oplyste lægerne at prinsen i forbindelse med ulykken havde haft hjertestop i 50 minutter. Dette har formentlig givet ham svære hjerneskader, og man vil ikke kunne sige hvorvidt han nogensinde vil vågne op fra sin komatilstand. (Foto: © Eliana Aponte, Scanpix)

Ingen kan holdes i live uendeligt

Men findes der egentlig grænser for, hvor længe et menneske kan overleve at ligge i koma?

Ja, mener Jan Bonde, der er klinikchef på Rigshospitalets intensivafdeling.

- Man kan ikke holde nogen i live uendeligt. I situationer, hvor en patient har ligget længe i koma, sker der oftest det, at patienten undervejs pådrager sig nogle infektioner, fordi kroppen præges af det langvarige sygdomsforløb, siger han til P1 Morgen.

Så selv om respiratoren er i stand til at opretholde åndedræt og hjerteslag, vil patienten før eller senere højst sandsynligt dø af infektioner.

I tilfældet med Ariel Sharon vurderer Jan Bonde sandsynligheden for, at han nu efter syv år skulle vågne, som forsvindende lille.

Etikken spiller en stor rolle

Skulle en patient, der ligger i koma, dog slippe for infektioner og i princippet være i stand til at leve videre i respiratorbehandling, er der dog en anden grænse, der for Jan Bonde er lige så vigtig som den fysiske.

- Det er langt hen ad vejen en etisk overvejelse. Man skal tænke sig grundigt om, når man vurderer, hvor længe man skal give respiratorbehandling til patienter, der er svært hjerneskadede, siger han og fortsætter:

- Man skal tænke over, hvad patienten selv ville ønske og sørge for at være i tæt dialog med de pårørende.

Vil ikke slukke for Mandelas respirator

Netop dette har skabt opmærksomhed i situationen med Nelson Mandela.

For efter at have ligget i respirator i knap en måned, viste retsdokumenter ifølge nyhedsbureauet AFP, at lægerne den 26. juni rådgav Mandelas familie til at slukke for respiratoren.

Dette råd valgte familien dog ikke at følge, og Mandela er fortsat i respirator på hospitalet.