- Det er ikke kun nogle få virksomheder, det drejer sig om, det er mange tusinde virksomheder, siger Ingrid Christensen om omfanget af virksomheder, der har meget kritisable arbejdsforhold. Hun er arbejdsmiljøspecialist hos den internationale arbejdsorganisation ILO.
- Det er bygninger, der ikke har været beregnet til at have tekstilvirksomheder i og som er blevet lavet til tøjvirksomheder, siger Ingrid Christensen, der har boet i Bangladesh.
Oprydningsarbejdet er stadig ikke færdigt efter den historiske arbejdsulykke på en tøjfabrik i Bangladesh for omtrent halvanden måned siden. Men forholdene er ikke nødvendigvis meget bedre på andre fabrikker.
Tilstoppede nødudgange
Har du en bluse hængende i skabet fra de danske firmaer Wagner eller Tøjeksperten, ja så kan den være produceret på den enorme fabrik i Bangladesh, der for halvanden måned siden styrtede sammen. Flere end 1100 mennesker omkom.
21 Søndag kunne søndag aften vise billeder fra endnu en fabrik med tilstoppede nødudgange, ingen beskyttelsesmasker og manglende brandudstyr.
- Jeg har set virksomheder, der er bedre, men der er også mange, der er dårligere, siger Ingrid Christensen.
Riste for vinduerne
Bangladesh er en af verdens tættest befolkede lande. Ifølge tradingeconomics.com bor der 1117 mennesker per kvadratkilometer i Bangladesh sammenlignet med 129 mennesker per kvadratkilometer i Danmark.
- Bangladesh har jo ikke meget plads, så der er meget trænge forhold på virksomhederne, og vi har også set det, som bliver snakket om (i udsendelsen, red.), at der kun er to udgange, og hvor der måske er sat riste for vinduer, så det kan være svært at komme ud i nødsituation, siger arbejdsmiljøspecialisten.
- Men det er ikke kun det. Der er jo også andre arbejdsmiljøforhold, som halter, hvor der bør gøres noget.
Underbemandet arbejdstilsyn
Er der offentlig kontrol?
- Ja og det er jo ligeså vigtigt. Bangladesh har et arbejdstilsyn, men det er ret underbemandet i forhold til de virksomheder, der er. På nuværende tidspunkt er der et sted mellem 50 og 100 tilsynsførende, og de har ikke nødvendigvis de remedier, de burde have til transport og computere, så de kan se, hvad der tidligere er sket på virksomheden.
Leverandørlister
I forbindelse med ulykken i Bangladesh har man diskuteret leverandørlister, der skal give blandt andet NGO'er mulighed for at se leverandørerne efter i sømmene, når de danske virksomheder ikke er på kontrolbesøg.
Ingrid Christensen mener, at det er en mulighed, men tror det kan være svært:
- Man kan sikkert godt gøre det på første og andet led og måske tredje led af leverandører. Men en af de ting, der er karakteristiske i Bangladesh og i hele Sydasien, er, at man udliciterer, så man har ikke kun den virksomhed, man besøger, men der er mange andre steder, der producerer til den, og det vil være sværere at få dem med i sådan nogle lister.
Se indslaget om Bangladesh fra 21 SØNDAG i videoen i toppen af artiklen.