De demonstrerende tyrkere kan samle sig om én enkelt ting: De er utilfredse med regeringen og premierminister Recep Tayyip Erdogan.
Men ellers er der ikke en rød tråd i deres protester, forklarer Tyrkiet-ekspert Daniella Kuzmanovic. I Istanbul demonstrerer borgerne mod opførelsen af et indkøbscenter.
I grænseprovinsen Hatay demonstrerer de mod den konfrontatoriske politik over for Syrien. Og i Konya demonstrerer de mod blandt andet miljøpolitikken.
- Det eneste, de kan samle sig om er utilfredsheden med regeringen og med, at de ikke føler, at regeringen og Erdogan hører dem. De føler ikke, at deres frygt og bekymringer bliver taget alvorligt, siger Daniella Kuzmanovic.
Dr.dk giver dig et overblik over, hvad demonstranterne er utilfredse med i de forskellige byer i Tyrkiet:
Istanbul
Optøjerne i Tyrkiet begyndte for alvor fredag den 31. maj, da en gruppe miljøaktivister protesterede over, at der skal bygges et stort center midt i en grøn park i Istanbul. I løbet af weekenden udviklede protesterne sig, og kort efter demonstrerede flere tusinde tyrkere mod regeringen og premierminister Erdogan. Demonstranterne er blandt andet utilfredse med et alkoholforbud mellem klokken 22 og 06, og at abort bliver kaldt det samme som mord.
- I Istanbul handler det nu om en større sag, nemlig om man er for eller imod regeringsprojektet, forklarer Daniella Kuzmanovic.
Ankara
I Ankara har demonstranterne lavet en "copy cat" af Istanbul, fortæller Daniella Kuzmanovic og siger, at befolkningen i landets hovedstad minder meget om befolkningen i Istanbul. Det er samme segmet af blandt andet venstreorienterede og sekulære, der modsætter sig regeringen.
- De ligner hinanden og er optaget af nogle af de samme ting, forklarer hun.
Også i Ankara demonstrerer befolkningen mod byfornyelser.
- Der har foregået byprojekter i alle tyrkiske byer, selv om de har været mest markante i Istanbul. Men der har også været nogle i både Ankara og andre provinsbyer, forklarer Daniella Kuzmanovic.
Izmir
I den vestlige by Izmir har demonstranterne haft travlt, for det er regeringsmodstandernes højborg. I de fleste byer er flertallet for regeringen, men netop i Izmir er flertallet stadig imod regeringen og Erdogan.
Traditionelt har der også været mange demonstrationer mod regeringen, forklarer Daniella Kuzmanovic.
Rize
I Rize er det gået voldsomt for sig, fordi det er premierminister Erdogans hjemby. Her er det kommet til sammenstød mellem AKP-tilhængere og regeringsmodstandere, og politiet har med magt måttet lægge sig ind mellem de to grupperinger.
Hatay
Hatay er en provins, der ligger ved den sydlige grænse til Syrien. Her bliver frustrationerne over regeringens økonomiske politik blandet sammen med politikken over for krigen i Syrien.
- De mener, at politikken over for Syrien har resulteret i en alvorlig sikkerhedsrisiko i de provinser, siger Daniella Kuzmanovic.
To uger inden urolighederne begyndte, dræbte to bilbomber 40 mennesker i området.
- Det er det seneste eksempel på, at den syriske konflikt har haft betydning for Tyrkiet. Det er ikke alle, der er enige i regeringens bastante politik, og de mener, at det udgør en sikkerhedsrisiko, at regeringen er konfrontatorisk i sin politik, siger Daniella Kuzmanovic.
Tunceli
Denne provins er kurdisk domineret, men der findes også alevitter. Det er tilhængere af en heterodoks shia-islamisk trosretning. De har traditionelt været imod regeringen.
Her har sammenstødene mellem politi og demonstranter været voldsomme, og det er en region, som har haft borgerkrigslignende tilstande i et stykke tid, forklarer Daniella Kuzmanovic.
Kayseri
Provinsen er kendt som højborg for AKP-partiet, der har regeringsmagten med Erdogan i spidsen. Men her har befolkningen også demonstreret mod regeringen, fordi der også bor modstandere i regionen.
Antalya
Her er det ikke kommet til sammenstød mellem politi og demonstranter. Demonstrationerne har derimod forløbet fredeligt.
- Men der har været demonstrationer som så mange andre steder. Det har tidligere været bastion for modstandere af AKP, men ved sidste valg vandt AKP provinsen, forklarer Daniella Kuzmanovic.
Konya
Konya er AKP-højborg. Daniella Kuzmanovic fortæller, at størstedelen af borgerne er konservative-religiøse. Ifølge hende er flere i denne gruppe også modstandere af regeringen.
- Jeg har set flere eksempler på, at religiøst-konservative har ytret deres utilfredshed, fordi de ikke føler sig tilgodeset af regeringen. Det kan være i forbindelse med social velfærd eller miljøpolitik, fortæller Daniella Kuzmanovic.