Når en kiosk eller en tankstation ligger mindre end 100 meter fra en skole eller en moské, må den ikke sælge alkohol mellem klokken 22 og 06. Abort bliver kaldt for "det samme som mord", og så ville det i øvrigt være godt, hvis alle kvinder fik tre børn.
Ovenstående er tre eksempler på værdipolitiske tiltag eller udsagn, som den tyrkiske regering står bag. Og samtidig er det blot nogle eksempler på, hvorfor mange tusinde sekulære tyrkere aften efter aften og nat efter nat demonstrerer mod premierminister Recep Tayyip Erdogan.
Det fortæller Yildiz Akdogan. Hun er født i Tyrkiet, er journalist og tidligere medlem af Folketinget for Socialdemokraterne. Og så følger hun nøje med i, hvad der sker i Tyrkiet, hvor demonstranterne bliver mødt med vandkanoner og tåregas.
Mange kvinder demonstrerer
Menneskerettighedsgrupper og læger skønner ifølge AFP, at mere end tusind er blevet såret som følge af sammenstød i Istanbul og 700 efter sammenstød i Ankara, og indtil videre har tre personer mistet livet under protesterne.
Demonstranterne mener, at regeringen styrer landet i en islamisk retning, og at regeringen bliver stadig mere autoritær.
- Markant mange kvinder demonstrerer. Men også skuespillere, kunstnere, studerende, fagbevægelse, journalister og intellektuelle er på gaden. De er vrede over regeringens magtarrogance og værdipolitik, fortæller Yildiz Akdogan til dr.dk.
Tryghed og vækst
- I løbet af de sidste 10 år har regeringen skabt tryghed og sikkerhed. Økonomien har det godt, der er vækst, og skraldespandene bliver tømt. Middelklassen har fået overskud til at tage stilling til værdipolitik, fortæller hun.
Og den ressourcestærke middelklasse i de større byer vil ikke have, at regeringen blander sig i deres privatliv. Og det er lige præcis det, de oplever, når Erdogan kalder abort, som i øvrigt er legalt i Tyrkiet, for det samme som mord. Eller når salg af alkohol bliver gjort sværere at sælge i landet, som ifølge Yildiz Akdogan havde 21 millioner turister sidste år.
Hun fortæller, at Erdogan også har luftet en tanke om at danne den store Hagia Sofia i Istanbul om til en moské. Hagia Sofia er i dag museum men har tidligere både været kirke og moské.
100 par kyssede i metro
- Der blev på et tidspunkt lavet en happening med 100 par, der kyssede hinanden i metroen. Det skete efter, at Erdogan begyndte at snakke om, at man skulle tænke over, hvordan man begår sig i det offentlige rum, på grund af et par havde kysset hinanden netop i metroen, siger hun.
- Happeningen var en klar besked til regeringen: Bland jer ikke i, hvordan vi lever vores privatliv.
De konservative toner fra regeringen er kommet drypvis i de sidste fem år.
Erdogan og hans parti AKP er demokratisk valgt. De har absolut i flertal i parlamentet, og har siddet på magten i 10 år. Både i 2007 og 2011 vandt de overbevisende valgsejre.
Intet alternativ til Erdogan
Ifølge Yildiz har Tyrkiet ikke en opposition, der kan blive enige om ret meget. Den spænder fra højrefløjen til venstrefløjen og er ikke med nogle former for politiske forlig. Derfor eksisterer der reelt intet alternativ til Erdogans regering.
- Det er også en del af det, som folk er trætte af. Regeringen har udviklet en magtarrogance, og den er blevet kritiseret for ikke at være særligt lyttende. Og det demonstrerer folk imod.
- Da Erdogan trådte til i 2002 havde en ambition om at være den, der fik Tyrkiet med i EU. Og han har gjort meget for, at Tyrkiet skulle nærme sig EU. Derfor er det heller ikke alle, der er vrede på ham. Men der er stor signalforvirring, fordi han på den ene side orienterer sig mod EU, og på den anden side kommer med de her værdipolitiske tiltag. Nogle gange bliver han frustreret. Og så fortæller han folk, at man i Sverige også har restriktioner mod at købe alkohol. Og at det i EU-lande som Irland ikke er tilladt at få abort.
- Han er grundlæggende en konservativ person.
Politiet har faret aggressivt frem mod demonstranterne. Billeder viser, hvordan folk er gået i dækning bag barrikader, og pludselig brager et stort militært køretøj igennem.
- Jeg tror, det kom bag på Erdogan, hvor store demonstrationerne var. Man har undervurderet folks modstand, siger Yildiz Akdogan til dr.dk.