USA bliver klodens oliekonge

USA bliver verdens største olieproducent, og prisen på dråberne går op, lyder vurdering fra energiagentur.

Om otte år, i år 2020, er USA verdens største olieproducent.

Så konkret er forudsigelsen fra Det Internationale Energi Agentur (IEA) mandag.

- Den seneste opblomstring i USA's gas- og olieproduktion fremskynder de økonomiske aktiviteter og ændrer Nordamerikas rolle i den globale energihandel, siger agenturet.

Men billedet varer ikke ved, for allerede omkring midten af 2020'erne vil produktionen i Saudi Arabien og de øvrige OPEC-lande igen være størst, lyder det fra IEA.

Olietørst vil stige

Sikkert er det dog, at den globale tørst efter den dybsorte olie vil stige over de næste to årtier.

Ifølge IEAs årsrapport omhandlende fremtidens energimarkeder stiger efterspørgslen med hele 14 procent frem til 2035.

Dermed når forbruget op på 100 millioner tønder om dagen, hvilket er 700.000 flere, end IEA forudså for bare ét år siden.

Dét er et tegn på, at vi stadig er i gang med at regne ud, hvordan vi får flyttet energisystemerne over på mere bæredygtige stier, vurderer IEA.

Stigende priser

Samtidig med at olieforbruget går op, stiger prisen også fremover mere end hidtil antaget af IEA, så prisen i 2035 vil ligge på 125 dollar per tønde (730 kroner) i stedet for 120 dollar (705 kroner).

- Det stigende olieforbrug i lande med spirende økonomier, og særligt til transport i Kina, Indien og Mellemøsten, mere end opvejer den lavere efterspørgsel i OECD-landene. Det skubber forbruget støt opad, siger IEA.

Ifølge dem står transportbranchen - med den tunge godstransport i spidsen - for 40 procent af verdens efterspørgsel på olie.

Udvikling

Derfor vil det kunne mærkes på økonomien i USA, at de frem til 2035 ifølge IEA bliver selvforsynende på energiområdet, modsat i dag hvor de importerer 20 procent af deres samlede energibehov.

Det er især udviklingen af nye teknologier og metoder på USA's energimarkeder, der ligger til grund for den udvikling.

Særligt den udskældte gasindvindingsmetode "fracking" er med til at skubbe udviklingen fremad.

/ritzau/AFP