22. juli 2011 mistede 77 mennesker livet ved to forfærdelige og tragiske terrorangreb i Oslo og på øen Utøya.
Her på siden kan du læse om begivenhederne på mindedagen søndag 22. juli med tekst, billeder og links til alle andre artikler om dagen på dr.dk.
Kranse lagt i stilhed
Klokken 9.30 blev ofrene mindet ved den første af flere højtideligheder, da blandt andre statsminister Jens Stoltenberg og Kong Harald deltog i kransenedlæggelse i regeringskvarteret i Oslo, hvor otte mennesker mistede livet ved en bombesprængning.
Billedserie fra kransenedlæggelsen i Oslo:
- Meningen med bomben og skuddene var at forandre Norge. Det norske folk svarede ved at omfavne vores værdier, sagde Stoltenberg blandt andet i sin tale, der blev holdt under absolut stilhed. Du kan læse hele talen og se billeder fra kransenedlæggelsen her.
Med til kransenedlæggelsen var den unge nordmand Eivind Dahl Thoresen, der var tæt på at blive dræbt af bomben i Oslo. På mindedagen skulle han mødes med de to, der reddede hans liv. Du kan læse mere om Eivind Dahl Thoresen i artiklen her.
Mindegudtjeneste: En dag at takke
Klokken 11.00 blev ofrene mindet ved en gudstjeneste i Oslo Domkirke, hvor det officielle Norge og efterladte til ofrene fyldte en stor del af sæderne.
- Lyset skinner i mørket, og mørket har ikke overvundet det, sagde biskop Helga Byfuglien i sin tale.
Billedserie fra mindegudstjenesten i Oslo:
Formanden for AUF, Norges socialdemokratiske ungdomsparti, sagde, at der havde været mere fokus på ofrene fra Utøya end på de otte, der omkom af bomben i Oslo. Og han mindede om, at det også var vigtigt at takke på denne dag:
- Tak, Statsminister og det politiske Norge, for at I bragte os sammen. Majestæter, gennem tårer og knus har De vist vej for hele landets medfølelse, sagde Eskil Pedersen blandt andet. Du kan læse mere om mindegudstjenesten, se begge taler og se billeder fra mindegudstjenesten her.
Ceremoni på Utøya
Omkring klokken 13.40 ankom Norges statsminister sammen med blandt andre den danske kollega Helle Thorning-Schmidt til Utøya, hvor størstedelen af ofrene faldt den 22. juli sidste år.
Foruden talere og musikere var omkring tusind pårørende og overlevende til stede på øen. Mindehøjtideligheden blev indledt med et minuts stilhed - dagens tredje, hvorefter de musikalske indslag og mindetalerne begyndte.
Billedserie fra ceremonien på Utøya:
Her talte først AUF-formand Eskil Pedersen (læs hans tale her), Norges statsminister Jens Stoltenberg (læs talen her) og endelig den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt, der som den eneste udenlandske statsleder talte på Utøya.
Thorning roste Stoltenberg
I sin tale roste Helle Thorning-Schmidt blandt andet den norske statsminister Jens Stoltenbergs måde at få landet gennem chokket og krisen på:
- Du græd med de efterladte. Du rankede ryggen for dit land. Du skabte håb hos alle nordmænd. Jeg husker så klart, hvad du sagde i dagene efter angrebet, Jens. Du talte ikke om had, splittelse eller hævn. Du talte om kærlighed. Kærlighed og sammenhold som modsvaret til meningsløs vold og terrorisme. Og med det budskab viste du vejen som et forbillede for hele den vestlige verdens politiske ledere, sagde Helle Thorning Schmidt og fortsatte:
- Du er stolt af Norge, Jens. Men Norge kan også være stolt af dig.
Musik fik tårerne frem
Bag de musikalske indslag ved mindehøjtideligheden i Norge stod blandt andre den dansk/svenske kunstner Michael Wiehe og den unge, norske kvinde Renate Tårnes.
Hun mistede sin kæreste på Utøya, og flere måtte tørrer tårer bort, da hun spillede sangen "Hjerteknuser" med Kaizars Orchestra.
Overlevende vendte tilbage
For mange blev gensynet med Utøya en både stærk og tung oplevelse. Det gjaldt for både danske Patrick Piscot og de norske piger Grete Gjerset og Anna Fjalestad. Alle måtte de flygte for livet på Utøya for et år siden.
- Det har været tungt, men det har været godt, og den mindeceremoni, der var på bakken fik nogle tårer frem, men det var godt at græde og få det ud, sagde Patrick Piscot om besøget på Utøya.
Anna Fjalestad overlevede, men mistede sin danske mor, Hanne Balch Fjalested på Utøya. Hun fortalte i dag, hvordan hun ikke vil lade de frygtelige hændelser styre sit liv. Hendes tanker kan du læse mere om i artiklen her.
Blomsterkrans på Utøya
Klokken 19.00 var ceremonien fortsat igang på Utøya. De fremmødte på øen forlod på det tidspunkt den græsklædte bakke, hvor de havde hørt taler og musik i løbet af eftermiddagen, og gik mod havet i regnen efter den norske statsminister Jens Stoltenberg.
Med kirkeklokker i baggrunden bar han en blomsterkrans, som han i stilhed lagde tæt ved vandet.
Kransenedlæggelsen markerede et punktum for dagens mindeceremoni på Utøya.
Video fra ceremonien på Utøya:
Mindekoncert i Oslo
En time efter kransenedlæggelsen begyndte en mindekoncert i Oslo. Koncerten foregik i det fri på Rådhuspladsen, så tilskuerne var ikke skærmet mod den regn, der dryppede ned over den norske hovedstad.
Blandt kunsterne var Bjørn Eidsvåg, de Lillos, Karpe Diem og Lillebjørn Nielsen. 20.45 var det fortsat uvist, om Bruce Springsteen ville dukke op, som rygter havde bedyret.
Mellem musiknumre holdt den norske statsminister endnu en tale, og der blev vist tv-klip, hvor almindelige nordmænd og forfattere - deriblandt Åsne Seierstad - gav deres tanker om terrorhandlingerne, og hvordan det har påvirket Norge.
Klokken 21.15 overraskede Bruce Springsteen Oslo ved at gå på scenen og spille nummeret "We shall Overcome", som stammer fra den amerikanske borgerrettighedsbevægelse.
Du kan høre Springsteens nummer her.
Læs meget mere
Norge er stadig præget af begivenhederne den 22. juli 2011 - vi har samlet billeder fra Utøya og billeder fra Oslo i to serier.
Hvis du vil have overblik over, hvad der skete den 22. juli 2011, har vi samlet detaljerne i en tidlinje.
Og på vores mindevæg kan du læse om hvert af de 77 ofre.
Du er også velkommen til at fortælle, hvordan du selv husker dagen på vores mindekort - og savner du overblik over retssagen mod gerningsmanden, kan du læse alle artikler om den her.