Efter at have boret i flere årtier er russiske forskere nået igennem iskappen i Antarktis i håb om at kunne afsløre søen Vostoks hemmeligheder. Angiveligt har den befundet sig under isen i op mod 20 millioner år ifølge en videnskabskilde.
- Vores forskere har indstillet boringen i 3768 meters dybde og nået overfladen på søen, der ligger under iskappen, siger kilden til det russiske nyhedsbureau Ria-Novosti.
Nye former for liv
Forskerne håber på, at Vostok, der er en af verdens største søer, kan afsløre nye former for liv og vise, hvordan livet har udviklet sig siden istiden.
Fundet af de skjulte søer i Antarktis i 1990'erne gjorde videnskabsfolk over hele kloden meget interesserede. Nogle mener, at iskappen har udformet en hydrostatisk forsegling af søens overflade. Det skal have forhindret vandet i at forsvinde og andet i at komme ind.
Portalen for videnskabelige nyheder, Red Orbit, mener, at Vostok-søen også kan give indblik i muligheder for liv andre ekstreme steder som på Mars og Jupiters måne Europa.
USA og Storbritannien følger efter
Forskere fra USA og Storbritannien følger i deres russiske kollegers fodspor med deres egne missioner, som går ud på med radar at finde flere søer.
Måden at finde dem på foregår ved hjælp af overflyvning, hvor en eventuel sø aftegner sig tydeligt på radarbilledet.
Søen Vostok er på 15.500 kvadratkilometer, cirka 250 kilometer lang, op til 50 kilometer bred og mere end 1200 meter dyb.
I de seneste dage har der været nogen bekymring over en larmende tavshed fra forskerholdet på Vostok-stationen. Den amerikanske professor, Robin E. Bell, fra Columbia-universitetet har selv rejst i området.
Han opfordrer til ikke at piske en stemning op og siger, at russerne nok skal klare sig.
Ritzau