FN's klimachef efterlyser lederskab

Den globale opvarmning er ikke stoppet, selv om forhandlingerne om en ny klimaaftale halter af sted, advarer FN's klimachef. Han efterlyser penge og lederskab.

Topmødet i København udskød måske et resultat med mindst et år, men det udskød ikke virkningerne af de globale klimaændringer, siger Yvo de Boer.

FN's afgående klimachef, Yvo de Boer, efterlyste både stærkere politisk lederskab og indfrielse af løfterne fra København om klimahjælp til de fattigste lande, da han mandag talte ved åbningen af FN's klimamøde i Bonn.

- Topmødet i København udskød måske et resultat med mindst et år, men det udskød ikke virkningerne af klimaændringerne, sagde Yvo de Boer.

Tiden går

Han mindede om, at det to uger lange møde i Bonn udgør halvdelen af den forhandlingstid, der er tilbage inden decembers ministerkonference om klimaet, COP16, i den mexicanske ferieby Cancún.

- Jeg opfordrer regeringerne til at skabe større klarhed om Kyoto-protokollens fremtid, for den sag kan ikke ligge urørt indtil Cancún, understregede FN's klimachef.

Ny aftale haster

Kyoto-aftalen udløber i 2012, og det haster, hvis der skal vedtages en forlængelse af aftalen. Det varede hele syv år, før et tilstrækkeligt antal lande havde ratificeret den skelsættende aftale fra 1997, så den omsider kunne træde i kraft i 2005.

Ikke mange tror på, at det i Cancún vil lykkes at indgå den juridisk bindende aftale, som glippede i København. Yvo de Boer gør heller ikke. Men COP16 i Mexico kan alligevel levere resultater på en række delområder, så der kan vedtages en bindende aftale i Sydafrika i 2011 - indsats mod skovrydning, overførsel af grøn teknologi til ulandene og klimafinansiering, mener han.

Kniber med tilsagn

Men foreløbig kniber det gevaldigt med at skaffe de 180 milliarder kroner i hurtig "starthjælp" i 2010-2012 til de ulande, som er mest udsatte for tørke, oversvømmelser og ekstremt vejr.

Ifølge Yvo de Boer er et af problemerne, at den ikke-bindende Københavns-erklæring (Copenhagen Accord) undlader at sætte en tidsfrist på, hvornår pengene skal leveres. Men de skal på bordet inden Mexico, hvis der skal skabes tillid mellem u- og i-lande, understreger han.

Var frustreret

FN-chefen vedstår, at han kort efter det fejlslagne klimatopmøde i København sendte en mail til sine medarbejdere, hvori han skrev, at han havde håbet på "en lagkage i tre lag" på COP15 - men endte med en ubestemmelig muffin. Det afsløres i en ny bog om topmødet, "Kampen om klimaet", skrevet af Per Meilstrup.

- København levede ikke op til de forventninger, jeg havde haft... Der kom ikke det klare og glaserede resultat, jeg håbede på. Der var heller ikke noget tændt stearinlys på toppen, sagde Yvo de Boer med et skævt smil.

Flere forsøg

Mødet i Bonn har samlet over 4500 deltagere og er det første egentlige forhandlingsmøde siden COP15 i Bella Center. Der holdes endnu to møder af en uges varighed i år - henholdsvis 2.-6. august og formentlig en gang i oktober.