De offentligt ansatte skal gå ned i løn, ellers kommer Grækenland aldrig af med gælden. Sådan ventes den barske besked at lyde fra EU-kommissionen i dag.
En enorm gæld og et kæmpe offentligt underskud har presset Grækenland til kanten af en statsbankerot. Så derfor er lønnedgang eneste vej frem, mener EU-kommissionen.
Det er ikke let at være offentligt ansat i Grækenland i dag. Man skal betale mere i skat. Ingen lønninger over 15.000 kroner om måneden må stige. Og der skal skæres i de mange tillæg, som udgør en stor del af lønnen.
Sådan lyder bare nogle af punkterne i den græske regerings plan for at få styr på finanserne.
Gæld på 2.000 milliarder kroner
Men det er bare ikke nok, mener man i Bruxelles. Her sidder EU-kommissionen og kigger nervøst på, hvad der sker med Grækenlands økonomi.
Som det første euroland nogensinde er Grækenland nemlig i fare for ikke at kunne betale sine lån og regninger. Alene gælden er på over 2.000 milliarder kroner. Fallitten lurer om hjørnet.
Derfor er en hestekur nødvendig, siger kommissionen. I dag ventes den at anbefale, at offentligt ansatte skal gå ned i løn. Og der skal skæres dybt i velfærdsydelserne. Det er de hidtil skrappeste krav et euroland er blevet mødt med.
Utilfredshed og demonstrationer
Grækenlands socialistiske regering er sådan set enig i kuren. Men det har en politisk pris. Utilfredshed og demonstrationer breder sig og det presser regeringen.
Men EU-kommissionen og de øvrige eurolande vil stå fast. Grækenland har i årevis fusket med de økonomiske statistikker, så det sande billede af moradset er blevet gemt væk.
Derfor skal Grækenland nu holdes i kort snor. Allerede i midten af marts skal grækerne melde tilbage, om de har fulgt anbefalingerne og har sat folk ned i løn.