Analyse: EU-beslutninger tages i mørket

EUs statsledere mødes i dag for at vælge en præsident og en udenrigsminister. DRs korrespondent i Bruxelles, Mette Fugl, kommer med sin analyse af beslutningsprocessen.

DRs korrespondent i Bruxelles, Mette Fugl, skriver, at den endelige afgørelse om en EU-præsident kan trække ud.

Det store øjeblik er kommet - hvis man ellers synes, det er stort - at EU skal have en præsident og en udenrigsminister.

I aften sætter de europæiske stats- og regeringschefer sig sammen til en middag i Bruxelles for at besætte de topposter, der følger med Lissabon-traktaten. En traktat der i det omfang, den har fået gode ord med på vejen, skal sikre mere åbenhed i samarbejdet.

Men de europæiske borgere må nøjes med en kop kaffe i håb om at grumset kan afsløre noget afgørende om de navne, der er i spil. Processen er ikke præget af åbenhed.

Mere gennemskuelighed

Flere politikere i østlandene sammenligner EU med Sovjetunionen. Beslutninger i mørke bag lukkede døre, siger Letlands tidligere præsident Vaira Vike-Freiberga.

Og Polen har krævet, at der bliver tale om egentlige jobsamtaler for at få mere gennemskuelighed. Sådan bliver det næppe.

Trækker ud til natmaden

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, der er fungerende EU-formand, forsvarer sig med, at toppolitikere har for meget at miste, hvis de offentligt melder sig som kandidater - og ikke får jobbet. Derfor er det ifølge ham helt naivt at bede om åbenhed.

Meldingerne før middagen lyder på, at den endelige afgørelse kan trække ud til natmaden, morgenmad dagen derpå, frokost eller middag igen. Eller måske endnu et topmøde.

Det er nemmere at få øje på, hvad de er uenige om, end hvad de har af fælles holdninger. Jo, de ville gerne have undgået, at det store øjeblik får overskriften "Studehandel" i historiebøgerne. Det undgår de ikke, som det ser ud lige nu.

Karismatisk eller grå eminence

De spørgsmål, der endnu ikke er fælles svar på, er: Hvad skal præsidenten?

Det er uklart, om det skal være en karismatisk leder, der bliver genkendt på gaderne i de europæiske hovedstæder og i andre verdensdele. Eller om det være en grå eminence, der bare får tingene til at glide og ikke overskygger EU's stats- og regeringscheferne ved at påkalde sig for meget opmærksomhed.

Udenrigsministeren - eller den høje repræsentant, som han kaldes i traktatsprog - får meget magt. Men hvilken politisk gruppe, skal denne person tilhøre? Højre, venstre, midten? Hele det politiske landskab vil til fadet.

Fra et stort eller et lille land? Iagttagere siger, at uanset, hvem der bliver udpeget, så vil der fortsat kun være to med den store indflydelse på det europæiske samarbejde. Nemlig den franske præsident Nicolas Sarkozy og den tyske kansler Angela Merkel.

Skal de nye poster så besættes af mænd eller kvinder? Et tværpolitisk oprør blandt kvinder i EU-Parlamentet kræver plads til flere kvinder i europæisk politik. Som de siger det, så er den rigtige mand på det rigtige sted i virkeligheden en kvinde. Det er der bare ikke så mange, der har opdaget.

Hjallerup Marked

Så når de lukker dørene bag sig i aften klokken atten vil det nok udvikle sig til scener fra Hjallerup Marked. Det kan være sjovt. Altså i Hjallerup. Måske ikke i den store mødesal i ministerrådets bygning. Den hedder Justus Lipsius. Den er opkaldt efter en flamsk humanist, hvis filosofi var, at den ideelle borger handler ud fra fornuft.