Mindre mobning i Sverige

Svenske børn bliver mindre mobbet end danske børn. En af årsagerne kan være, at Sverige faktisk har en lov mod mobning.

I Sverige kan en skole få en sag på halsen, hvis et barn bliver udsat for mobning. (Foto: © Cris Matei, Stock Xchng)

En svensk mobbelov betyder, at kommuner og skoler, der ikke gør nok ved mobning risikerer at skulle betale erstatning til de elever, det går ud over.

I fritidsklubben Kirseberg i Malmø, er mobning noget der bliver taget meget alvorligt.

- Vi har undervisning, hvor vi lærer om, hvordan konflikter starter, og så snakker vi om det. Og de fleste kan godt se, at det ikke er godt med mobning og at vi skal lade være, fortæller 13-årige Louise Bergdal Jensen.

I Sverige har man haft lovgivning om mobning siden 1994. Dengang mobbede danske og svenske børn stort set lige meget, men mens det siden er blevet bedre i Sverige, mobbes der stadig i nogenlunde samme grad i Danmark.

Skolen er ansvarlig

De svenske regler betyder, at kommunerne og skolerne kan holdes ansvarlige, hvis elever bliver mobbet.

Reglerne i Sverige virker sådan, at hvis en elev bliver mobbet, kan han eller hun henvende sig til den specielle børne- og elevombudsmand, der så hjælper eleven med at køre sagen. Og der er en del sager. I 2007 modtog ombudsmanden 487 anmeldelser.

Siden loven trådte i kraft, har ombudsmanden krævet erstatning i 21 sager. Ind til videre er de 14 vundet, og tre er under behandling.

Og mobbeloven virker, fortæller Dan Holmér, der er klubleder i fritidsklubben Kirseberg.

-Den hjælper, fordi det giver øget fokus på problemet, og det forebygger mobning, siger Dan Holmér.

Herhjemme mener Børnerådet, at det kunne være en idé i at kigge på den danske lovgivning. - I Sverige er eleverne omfattet af den samme lov om arbejdsmiljø, som de voksne. Og så er eleverne beskyttet af en beskyttelseslov, der giver dem vigtige værktøjer mod mobning, lyder det fra Rådet.