Libanon kræver FN-handling efter angreb

Israels angreb dybt inde i Libanon i morges kan sætte våbenhvile-processen i stå. Libanons forsvarsminister vil have en klar melding fra FN, ellers kan udstationeringen af Libanons hær blive stoppet.

Frankrig landsatte i dag enheder i syd-Libanon, men styrken er skuffende lille, og våbenhvilen er under hårdt pres efter et israelsk angreb lørdag morgen. (Foto: © Ammar Awad, Scanpix)

Libanon truer med at suspendere stationeringen af den libanesiske hær i den sydlige del af landet, hvis ikke FN tager affære efter det israelske luft- og kommandoangreb i morges i Bekaa-dalen.

Libanons forsvarsminister Elias Murr betegner det israelske angreb som en krænkelse af våbenhvile-betingelserne.

- Kommer det ikke klare svar i denne sag, kan jeg blive nødt til at anbefale regeringen straks i næste uge, at stoppe udstationeringen af hæren i syden, siger Murr.

Ifølge ministeren kan det israelske angreb føre til gengældelsesangreb, hvorefter Israel på sin side gengælder. Murr antyder, at Israel kan være ude på at fremprovokere en situation hvor man får et påskud for at angribe den libanesiske hær, skriver nyhedsbureauet AP.

- Vi vil ikke lade hæren blive offer i en israelsk fælde, siger forsvarsministeren.

Libanons hær skal ifølge våbenhvilen overtage kontrollen med det sydlige Libanon, støttet af en stærkt udvidet FN-styrke. Libanons regering har lovet at sende 15.000 mand ind i området, hvor den stort set ikke har været siden den israelske invasion i 1982.

En enlig jeep fra den libanesiske hær kørte i dag frem til en af overgangene mellem Israel og Libanon, men selve udstationeringen er langt fra gennemført.

Heller ikke udvidelsen af FN-styrken UNIFIL går hastigt frem. De første 50 franske ingeniørtropper blev i dag sat i land far to franske flådefartøjer, men der er udbredt international skuffelse over, at Frankrig kun har udvidet deres kontingent i UUNIFIL med 200 mand.

UNIFIL skal udvides fra 2.000 mand til 15.000, og det var ventet at Frankrig ville stille med 5.000. Den franske regering forklarer sin overraskende beslutning om en begrænset indsats med, at UNIFILs mandat er uklart.